De Britse wijnschrijfster Jancis Robinson publiceerde afgelopen week de 4e editie van The Oxford Companion to Wine. Samen met co-redacteur Julia Harding en een team van 187 wetenschappers en gespecialiseerde wijnschrijvers namen deze Masters of Wine de vorige versie, uit 2006, volledig op de schop. The Oxford Companion to Wine biedt wijnliefhebbers de mogelijkheid om te toetsen hoe 'bij' ze zijn met hun wijnkennis en wijnervaringen.

Vernieuwing in vogelvlucht
De 300 nieuwe items in het ruim 4.000 items tellende boekwerk liegen er niet om. Robinson is er in geslaagd de meest belangrijke veranderingen van de afgelopen 9 jaar in het wijnlandschap meesterlijk te vangen. Ze ontdekte wijngaarden in onverwachte gebieden als Nova Scotia, Noorwegen en Tahiti, meldt The Guardian. Ze beschrijft de regio's die zich hebben ontwikkeld tot wijngebieden die een eigen item verdienen. Ook de productietechnieken die in 2006 nog maar net kwamen kijken maar inmiddels zo goed als mainstream zijn geworden, hebben een plekje toegekend gekregen. En natuurlijk schrijft Robinson over de opvallende wijnpersoonlijkheden.

China, inmiddels de 5e wijnproducent ter wereld, een eigen hoofdstuk gekregen. Daar vind je informatie over de voorheen volledig onbekende longyan (een druivenras) en de oudste en grootste Chinese wijnproducent, Changyu. Ook is er veel aandacht voor 'regionaliteit'. Tien jaar geleden had nog bijna niemand van Elim, Franschoek en Swartland (Zuid-Afrika) of Bío-Bío, Elqui en San Antonio (Chili) gehoord. Nu komt uit elk van deze regio's wijn van wereldklasse met een duidelijk eigen signatuur. Niet voor niets definieert Robinson 'regionaliteit' als "een Nieuwe Wereld woord voor het concept dat de locatie van een wijngaard een belangrijke rol speelt bij het tot stand komen van het karakter van een wijn".

Industriële wijnen versus 'vins naturels'
The Companion draagt een aantal heldere inzichten aan over het spannendste ideologische verschil dat de wijnwereld in twee kampen verdeelt: de strijd tussen de technologische producenten die op wereldschaal opereren en de biologische, biodynamische veelal kleine producenten die zich als 'weigeraars' opstellen ten aanzien van technologie. Van beide partijen zijn vertegenwoordigers in The Companion opgenomen. De wijnreuzen in items over bijvoorbeeld Accolade Wines en Casella Family Wines. De spannende kleintjes komen in de items over 'vins naturels' en 'orange wine' aan bod. Beide termen waren in 2006 nog heel excentriek.

De wijnplaneet anno 2015: gistende chaos
The Oxford Companion to Wine slaagt er in de 'wijnplaneet anno 2015' tot in detail in kaart te brengen. "Van de opkomst van de internationale verzamelaars en bendes van 'valsewijners' tot het gebruik van betonnen eieren om de wijn in te laten gisten;'van de plotseling overal opduikende term 'mineraliteit' tot hoe het er bij staat in de kelders van Zimbabwe", schrijft The Guardian. "De wijnwereld is nog nooit groter geweest, en nog nooit zo snel in verandering" zegt Jancis Robinson zelf. Haar Oxford Companion to Wine verdient alle lof voor het scheppen van orde in de gistende chaos.

Fotocredits: 'Pinot Noir fermentation in open vat', Pipers Brook Vineyard Media
Dit artikel afdrukken