Op de foto bij het artikel in de printversie van de Levensmidddelenkrant staat een stralende slager Boudewijn Breedveld van de PLUS in Bergambacht. Hij kan zijn klant een passend wijnadvies geven bij het vlees dat hij verkoopt, maar ook bij andere producten in de winkel. Breedveld is met nog drie collega's van deze PLUS zojuist afgestudeerd aan de eigen wijnopleiding.

Volgens PLUS kan een proactieve en kundige wijnadviseur op de winkelvloer een grote impact hebben op het omzetaandeel van wijn, met name in het weekend. Daarom heeft PLUS een eigen wijnopleiding ontwikkeld voor ondernemers en medewerkers. De cursisten krijgen bij succesvolle afronding het internationaal erkende intermediate diploma van de Wine and Spirit Education Trust (WSET). De leerstof gaat van het combineren van wijn en gerechten, via trends en ontwikkelingen tot de meest gestelde klantvragen. De cursus wordt verzorgd door bekende gastdocenten, zoals onder meer Harold Hamersma. Een wijnstudiereis maakt ook onderdeel uit van het programma. Het belangrijkste doel van de cursus is het opvijzelen van het zelfvertrouwen en de kennis van de nieuwbakken wijnadviseurs. Vaak vinden medewerkers 'wijn' net zo eng en moeilijk als de meeste klanten, zegt het artikel.

De PLUS-wijnadviseurs zijn herkenbaar aan hun sloof en badges. In een wijnmeubel ziet de klant de foto en het diploma van zijn adviseur.
Naar verwachting zullen zij vooral op vrijdag en zaterdag actief zijn. Die dagen is de omzet in wijn het hoogst. De ervaringen en resultaten van de eerste lichting wijnadviseurs worden met spanning tegemoet gezien. De adviseurs zelf verheugen zich vooral op het op peil houden van hun kennis. In Bergambacht doen ze dat door wekelijks te proeven.


Fotocredits: emurray
Dit artikel afdrukken