image


Afgelopen weekend zat ik heerlijk van ons nieuwe dagblad, de Stentor, te genieten toen mijn oog viel op een artikel gewijd aan wijn uit India. Mijn interesse was gelijk gewekt omdat ik weet dat er een aantal behoorlijke wijnen uit India komt, waaronder een prima mousserende van Chateau Indage, die ik een keertje heb mogen proeven. Tijd voor een update. India kent al productie van wijn sinds de zestiende eeuw. De Moguls, moslim-heersers van Mongoolse afkomst die India in de zestiende en de zeventiende eeuw regeerden waren verzot op wijn. Het wijngebied in India bevind zich rond de steden Nashik, de wijnhoofdstad van India, en Pune beiden gelegen in de heuvels aan de oostkant van Bombay. Ongeveer 1/3 van alle wijngaarden is hier gevestigd. Wijnen worden naar dorpen vernoemd.

image

De Indiase bevolking, vooral de jongeren en de vrouwen, drinkt steeds vaker een glas wijn. Van eigen bodem wel te verstaan, de wijnbouw bloeit in India. Dit heeft ook te maken met de versoepelde regels, zoals het opheffen van accijns op wijn en de omzetbelasting te verlagen, en de groeiende welvaart te maken. Ook kent het land inmiddels zijn eigen wijntijdschrift:
De Sommelier India

Inmiddels zijn er in de koelere bergregio' s tientallen wijngaarden. En die willen logischerwijs ook de Europese markt bedienen. Zo begint het artikel. Uiteraard ben ik even gaan graven op het net, en kwam een interessant interview met Kapil Grover tegen in de Business Standard

image

Kapil Grover van Grover Vineyards:We have been increasing production capacity by 25-30 per cent year on year. This year we added 135 acres to our vineyards, taking the total acreage to 400 acres by end 2006. We hope to sell 7,35,000 bottles by the end of 2005-06.

Hij vervolgt: We currently export 30 per cent of our produce, and hope to stabilise it at 40 per cent in two years. Our largest market is France, where we have an excellent distributor. I have a great personal interest in the UK market because I really believe we have a readymade market there with the popularity of Indian restaurants. We will begin exporting to Japan by the end of 2006.

We’re introducing screw caps for white and rosé immediately, and will then introduce it to our reds because they are all meant to be drunk fairly young, and the screw cap allows natural ageing only up to 3-4 years.


Een man met een visie, die probeert een wijn op de markt te zetten van lokale druivensoorten. Daarnaast wordt gewerkt met Europese druivensoorten als Chenin Blanc en Chardonnay (na 24 jaar experimenteren met deze soort). De Pinot Noir en Merlot doen het niet in India. Cabernet, Shiraz, Clairette en Sauvignon Blanc zijn al wel in productie. Toch wil men zich sterker richten op de ontwikkeling van de lokale druivensoorten om de wijnen duidelijk te kunnen onderscheiden van wijnen uit andere nieuwe wijngebieden.


Het niet onbekende wijnblad Decanter heeft recent de Reserve van Kapil Grover uitgeroepen tot de beste rode wijn buiten Europa. Een hele eer en natuurlijk meteen de garantie voor een berg welverdiende internationale aandacht krijgt!

De verkoop neemt toe per jaar met ca. 30% voegt Rajeev Samant van wijngaard Sulah in Nasik hier aan toe. Indiërs beschouwen wijn steeds meer als het beschaafde en gezonde alternatief voor drank.

bron: de Stentor
Dit artikel afdrukken