Afgelopen maand schreef ik een paar keer over de maatregelen die EU-commissaris Fischer-Boel heeft voorgesteld om de wijnplas in Europa op te ruimen:
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=533_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=537_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=552_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=583_0_1_0_C
Midden vorige maand leek het erop dat de EU-ministers zouden instemmen met de plannen, afgelopen week bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Frankrijk is tegen en leidt volgens de Franse krant Libération het verzet. Maar ook Duitsland en Italië blijken het oneens.
Eigenlijk hebben we alles wel gezegd. Interessant daarom te horen wat jullie ervan vinden:
kan de EU met goed fatsoen de huidige situatie van structurele overproductie laten voortbestaan?
Jaarlijks kost deze 'grap' de facto waarschijnlijk meer dan 2 miljard, die net zo goed in de sloot had kunnen worden gegooid.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook ik heb al uitgebreid over deze zaak geschreven, met een goed commentaar van jou erbij, Dick. Zie: http://wijnlog.blogspot.com/2006/06/onze-europese-wijntoekomst.html
Zelf vraag ik me af of het de EU zal lukken er überhaupt iets aan de doen. Volgens mij zijn er teveel afwijkende meningen. Het vergt wel heel eensgezind optreden, vooral nationaal maar ook op Europees niveau, om voor elkaar te krijgen dat de overproductie aangepakt wordt. En moet die eigenlijk wel van hogerhand aangepakt worden? Zal de markt zichzelf niet gaan reguleren? Wijnmakers die plonk produceren redden het dan misschien niet, maar is dat erg? (Wel voor die boer natuurlijk.).
Ik weet het antwoord echt niet, maar een goede discussie erover zal ik met aandacht volgen. Laat maar losbarsten....
Forget it: zelf-regulatie zal niet plaatsvinden. Waarschijnlijk is m.n. Frankrijk daar totaal niet toe in staat.
Ik denk dat dit met harde hand moet worden opgelegd mét een duidelijk toekomst-perspectief.
De onzinnige ruzie die nu is losgebarsten tussen Italianen, Duitsers en Fransen over aansuikeren (chaptaliseren), houtsnippers e.d. leidt af. Dáár had de EU zich naar mijn bescheiden mening nooit mee mogen in laten. Wat telt is een voedselveilig, lekker en verkopend product. Laat de boeren - of hun regulerende organisaties - in godsnaam zelf bepalen HOE ze dat maken!!
Daar zit het probleem helemaal niet: er wordt veel meer wijn geproduceerd dan er wordt gedronken en dat is een kwestie van interne consumptie in de 'wijnlanden'. Die is zwaar 'en baisse' geweest en daalt nog steeds - en dat is het gevolg van een veranderende drinkcultuur daar. Punt aan de lijn!!!!! (zie inderdaad mijn comment bij het stuk dat Mariëlla aanhaalt)
Daarmee zeg ik dus: de maatregelen dragen hun eigen graf in zich omdat ze allemaal politieke neutels bevatten. Dat vind ik geen goed bestuur. Of het dommige ondoordachtheid is óf bewust - ik zou het niet weten.
Uiterst pijnlijk is het in ieder geval wel: zonde van de belastingcenten en het imago en nut van een centraal Europees bestuur!
Oké, geen zelfregulatie dus. Maar nu even heel duidelijk en concreet: welke EU-voorstellen moeten er volgens jou dan met harde hand doorgevoerd worden? De rooi-plannen: met of zonder subsidie? De nieuwe etiketteringspolitiek: wel of geen druivenrassen op het label?
De kwaliteitspolitiek zoals voorgesteld in twee klassen, met en zonder geografische herkomst? Afschaffing van de steun voor distillatie en andere noodmaatregelen? Wat gaat er volgens jou nu precies echt helpen?
Dat er aan de kwaliteitspolitiek iets moet veranderen heb ik onlangs duidelijk ervaren in de Cotes de Millau: een AOVDQS met wijnen variërend van bocht tot heel goed. Ik snap best dat de meeste toerisen niet eens beginnen aan die wijnen, ze kunnen werkelijk alles aantreffen als ze ergens in de streek een fles Cotes de Millau op de gok kopen. Geen peil op te trekken....
Maar dit probleem aanpakken lost de overproductie nog niet op....
Zou mooi zijn als ik dat in 3 woorden kon opschrijven .... en dramatisch voor de EU-mensen die zich daar maandenlang tegen interessante salarissen mee bemoeien. En dom: want als het laatste waar is, zouden mijn 'oplossingen' veel geld waar zijn ;-)
Maar .... ik wil me best bloot geven hoor!
Nu kort (ik ben de rest van de dag weg én geef anderen graag eerst eens de ruimte):
- er moet inderdaad gerooid worden, maar met een politiek die meteen stelt wat er dan met dat land in land moet gebeuren (dat leg ik graag later uit; waar het nu omgaat is dat er mensen zijn die wijn willen en kunnen maken die wél verkocht wordt, maar ze kunnen geen grond kopen vanwege de speculaties op de rooi-subsidies die NU al alle grondtransacties van met name kleine boeren in betere terroirs bevriezen - da's maf)
- er moet alleen op hoofdlijnen gereguleerd worden: druivensoorten - en dan juist die -voorstellen is marketingwise een giller. De Nieuwe Wereld heeft die 'franchise' - de oude en andere. Of wil een kreupele die je weer moet leren lopen, meteen laten rennen tegen een atleet?
- men moet afblijven van wijnmaaktechnieken: dat is de zaak van de producent
- marketingsteun aan kleinen en heel nwe sructuren om dat te realiseren zijn heel belangrijk. In Franrkijk is het Sopexa- en andere verplichte lidmaatschappen-verhaal voor kleine kwaliteitsboeren uiterst problematisch. Deze grote organisaties verkopen de grote producenten, terwijl de kleintjes moeten meebetalen. Denk aan de wijn-spijs diners van Sopexa in Ndl. waar mensen voor E 25-30 in een goed restaurant mogen eten en dan wijnen krijgen geserveerd om Frankrijk te promoten. Dat zijn dan overwegend wijnen die AH (die meer dan de helft van de wijnplas in Ndl. verkoopt) en zijn concullega's doen!
Heel duidelijk. Ik ga erover nadenken.