Ook in Nederland bestaat een florerende wijnbouw. En niet alleen in het diepe zuiden. Dankzij nieuwe rassen die vroeger rijp worden en minder gevoelig zijn voor ziekten, telt Nederland inmiddelsrden wijngaarden van Zuid-Limburg tot Groningen inmiddels honderden wijngaarden. Er zijn zo'n 85 commerciële wijngaarden, 70 kleintjes en talloze hobbywijnboeren. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 1 miljoen flessen geproduceerd in ons land.

De Gouden Kurkentrekker
Uiteraard worden die wijnen ook gekeurd en geproefd. Bijvoorbeeld tijdens het strijd om de Gouden Kurkentrekker, georganiseerd door het Wijngaardeniersgilde en de Federatie van Amateur Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilden (FAWBG). Dit jaar bleek de droge witte wijn van Herman Geelen de lekkerste van de 200 contestanten, ingezonden door zowel commerciële wijngaarden als hobbyboeren.

Geelen is geen onbekende op het Nederwijnen-concours, ook in 2012 ging hij al eens met de eer strijken. Wat wel bijzonder is, is dat hij zijn wijn in een zeer beperkte oplage maakt. Hooguit 20 flessen levert zijn wijn-'moestuin' op. Hij maakt zijn wijn in zijn garage en de flessen zijn niet te koop.

Uitproberen
Herman Geelen begon na zijn pensioen met tuinieren. Eerst gewoon groenten, maar al gauw stapte hij over op druiven. "Ik heb een heleboel druivensoorten geprobeerd, maar ik heb ze allemaal door de gootsteen moeten spoelen", zegt hij in het AD. Uiteindelijk kwam hij uit bij de Solaris, een vroegrijpend ras dat weinig last van schimmels heeft.
Ik vertroetel mijn druifjes. Al doe ik soms ook dingen zonder dat ik weet of ze het leuk vinden


Druifje voor druifje van de tros gehaald
Maar het is de bijzondere behandeling die Herman zijn druifjes geeft, die de kwaliteit van zijn wijn waarborgt. "Ik vertroetel mijn druifjes. Al doe ik soms ook dingen zonder dat ik weet of ze het leuk vinden.'' Geelen pakt de druiventrossen één voor één in vlieszakjes, zodat de wespen er niet bij kunnen. Ook plukt hij ze bij de oogst druif voor druif van de tros. Iedere druif die niet perfect is, legt hij zonder pardon opzij. Als Geelen zijn wijn zou moeten verkopen, dan komt de prijs daarvan door de vele uren die hij er in steekt al gauw uit op een prijs van boven de 100 euro per fles. Daarom drinkt hij zijn smaakrijke product gewoon lekker zelf op. Met vrienden en familie.

Fotocredits: 'Wijngaard Aan de Breede Beek, Nijkerk', Dorine Ruter
Dit artikel afdrukken