Er is een vloedgolf aan wijn uit China in aantocht. In 2007 produceert het Aziatische land maar liefst 26 miljoen hectoliter wijn. In 1997 was dit nog 4,5 miljoen hectoliter.
Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd zijn door de website Dewijnhoek.nl. Sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw steeg de binnenlandse productie in China fors van 143 duizend hectare wijngaarden in 1990 naar ongeveer 210 hectare in 2004. Naar schatting is een derde deel daarvan beplant met internationale druivenrassen.
De site meldt verder dat Chinese wijn van oudsher zoet is, maar dat China steeds meer droge wijnen maakt van chardonnay- en rieslingdruiven. Dit om de smaak aan te passen aan de westerse consument. Daarnaast levert de Chinese wijnuniversiteit jaarlijks tientallen uitstekend geschoolde oenologen af die hard werken aan de kwaliteit van de drank.

De Chinese wijnbouw telt op dit moment ongeveer 130 wijngaarden waarvan er acht als joint venture opereren. Er zijn pakweg twintig wijngaarden met een opbrengst van meer dan honderdduizend hectoliter per jaar. In China bedraagt de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking 0,3 liter. In West-Europa is dat 24 liter.


Bron: Zibb.nl/horeca
Dit artikel afdrukken