image

Het aanbod aan eten in schoolkantines moet veel gezonder worden, stelt het Voedingscentrum. De Tweede Kamer moet daartoe actie ondernemen. Alleen met het opstellen van nieuwe regels kan het snacken op scholen tegen worden gegaan. Het project 'de gezonde kantine' van het Voedingscentrum, waar scholen vrijblijvend aan mee kunnen doen, heeft in de paar jaar dat het project loopt nog niet veel resultaat geboekt. Het Voedingscentrum vindt dat gezonde producten op middelbare scholen minder mogen kosten dan vette en suikerrijke kost. Tevens dient voedzame etenswaar aantrekkelijker gepresenteerd te worden dan ongezonde, zodat jongeren sneller naar de gezonde producten grijpen. De Onderwijsinspectie zou samen met de Voedsel- en Warenautoriteit de controle van de uitvoering van de regels op zich moeten nemen, aldus het Voedingscentrum.

Dit lijkt mij bijna een onbegonnen taak. Kijk eens naar de leerlingen bij ons op school, een horecaopleiding nota bene. In de spliksplinternieuwe kantine worden verantwoorde broodjes vers klaargemaakt, wokgerechten à-la-minute bereid en staan 's ochtends verse jus en croissantjes klaar. Daar wordt gelukkig gretig aftrek van genomen. Aan de andere kant zie ik ook hele groepen uitwaaieren naar de supermarkt naast de deur waar de leerlingen zakken snoep, koekjes en andere lekkernijen halen. Samen met van die gigantisch smerige energiedrankjes. - alsof ze die nodig hebben op die leeftijd! Zo'n proces kun je dus niet geheel controleren. Aan de overkant van de school is een bar gevestigd met bier voor slechts 1 €, jawel! De kat op het spek binden noem je zoiets! Maar vanuit de ondernemer gezien een leuke bron van inkomsten.

Toch ben ik hier wel voor, je laat immers als instituut zien dat je het niet eens bent met die zoete troep, waar de gemiddelde Nederlander al met al snel 32 kg. per jaar van weghapt!
Als school en instituut geef je wel een signaal af. Maar ik geloof veel meer in 'thuis' , de eetopvoeding, om daar maar weer eens aan te landen. Zolang de meeste middelbare scholieren nog naar school gaan zonder ontbijt, vecht je tegen de bierkaai!

bron: AD
Dit artikel afdrukken