Wakker Dier zegt in het persbericht:
Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”
Steeds meer mensen zijn flexitariër en ook het overheidsbeleid richt zich tegenwoordig op meer plantaardige eiwitten in ons dieet. Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Maar deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik.
Uit een recent marktonderzoek in de VS blijkt dat mensen zeggen minder vlees te willen eten. Afgelopen maand maakte Rabobank nog duidelijk dat de markt voor vleesvervangers groeit en dat Nederland tot de top drie exporteurs in de wereld behoort. De volumes zijn echter nog heel klein. De markt in Nederland werd voor 2017 geschat op circa €80 miljoen. Die lijkt te groeien met percentages van 25-30%. Dan gaat het nog steeds slechts om €20-25 miljoen groei. Inclusief vleeswaren wordt in Nederland op dit moment circa €3,8 miljard omgezet. Zelfs jaarlijks groeipercentages van 30% voor vleesvervangers zullen het belang van vlees daarom nog heel lange tijd niet significant veranderen.
In Frankrijk lijkt de consumptie van vlees met jaarlijks 2% terug te lopen. België is de kampioen vleesminderen; tussen 2012 en 2016 daalde de vleesconsumptie bij onze zuiderburen met bijna 17%.

Volgens voormalig Wakker Dier-campagneleider Hanneke van Ormondt mogen de aanhoudend hoge vleesverkopen in ons land niet alleen aan de consument worden geweten. Het aanbiedingenbeleid van supermarkten zou er (mede) debet aan zijn.
Vleesconsumptie niet gedaald. Wat een treurig nieuws. Maar niet zo verrassend aangezien @wakkerdier pas nog publiceerde dat aantal vleesreclames bij @JumboSupermarkt en @albertheijn enorm is gestegen... Tijd voor een verbod op #vleesreclames #vleesishetnieuweroken https://t.co/iRaORaUNyN
— Hanneke van Ormondt (@Hanneke_vO) November 19, 2018
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En Martijn van der Plas, ook niet dom, stelde onlangs in een andere draad dat hij vlees beschouwt als het echte superfood...
Gert, ik zou dat een discours noemen.
Ik las onlangs zo'n kritische Franse levensmiddelencriticus die alles fout vond, maar van vlees moest hij toegeven dat het een van de meest rijke en pure levensmiddelen is. Ik ben de naam helaas even kwijt omdat het allemaal zo overdreven was.
In het kader van hun onderzoek meldt het RIVM op hun website dat minder vlees eten gezond zou zijn. Iets met rood vlees en zo. Mythe's blijven lang bestaan? Voor zover ik kan nagaan is dat idee gebaseerd op nogal twijfelachtig onderzoek. Onderzoekers noteren dat mensen niet erg gezond leven, meuk eten én vlees eten. Ze worden ziek. "Oorzaak" : vlees.
Wie de cijferafwijking tussen RIVM en WUR niet meer snapt: Marjolein Streur legde het vanavond in een ander bericht uit.
Om het simpel te zeggen:
- het RIVM baseert zich op wat mensen zeggen te hebben gegeten (daar sjoemelen ze soms een beetje mee; ook om politiek correct te zijn)
- WUR voor Wakker Dier hanteert de meest harde beschikbare feitelijke cijfers over verkopen
Ergo: WUR heeft wat meer feitelijk waarde.
De cijfers 2016 zijn blijkbaar tikkie gewijzigd, waardoor vleesconsumptie in 2016 juist iets lager is dan in 2015. En 2017 dus ook iets lager dan 2015.
RIVM methode verschilt van die van Wageningen Economic Research. Bovendien is de periode van vergelijking verschillend. Over dezelfde periode (eind 2012 t/m 2016, vergeleken met 2007 - 2010) was de daling in vleesconsumptie 8% bij RIVM en 2% bij Wageningen Economic Research.