De jongste consumptiecijfers zijn voor Wakker Dier berekend door Wageningen Economic Research.

Wakker Dier zegt in het persbericht:
Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”
Steeds meer mensen zijn flexitariër en ook het overheidsbeleid richt zich tegenwoordig op meer plantaardige eiwitten in ons dieet. Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Maar deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik.


Uit een recent marktonderzoek in de VS blijkt dat mensen zeggen minder vlees te willen eten. Afgelopen maand maakte Rabobank nog duidelijk dat de markt voor vleesvervangers groeit en dat Nederland tot de top drie exporteurs in de wereld behoort. De volumes zijn echter nog heel klein. De markt in Nederland werd voor 2017 geschat op circa €80 miljoen. Die lijkt te groeien met percentages van 25-30%. Dan gaat het nog steeds slechts om €20-25 miljoen groei. Inclusief vleeswaren wordt in Nederland op dit moment circa €3,8 miljard omgezet. Zelfs jaarlijks groeipercentages van 30% voor vleesvervangers zullen het belang van vlees daarom nog heel lange tijd niet significant veranderen.

In Frankrijk lijkt de consumptie van vlees met jaarlijks 2% terug te lopen. België is de kampioen vleesminderen; tussen 2012 en 2016 daalde de vleesconsumptie bij onze zuiderburen met bijna 17%.
Volgens voormalig Wakker Dier-campagneleider Hanneke van Ormondt mogen de aanhoudend hoge vleesverkopen in ons land niet alleen aan de consument worden geweten. Het aanbiedingenbeleid van supermarkten zou er (mede) debet aan zijn.
Dit artikel afdrukken