Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek dat donderdag door Wageningen University & Research (WUR) naar buiten werd gebracht. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Wakker Dier.
NU.nl schrijft over het onderzoek dat de vleesconsumptie gemeten naar hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld met ruim 0,5 kilo steeg ten opzichte van 2018. In dat jaar steeg de consumptie ook al ten opzichte van voorgaande jaren. Dat nieuws zorgde vorig jaar voor opschudding, nadat de NOS had gemeld dat de consumptie gedaald zou zijn.
In totaal consumeerde elke Nederlander gemiddeld 77,8 kilo vlees, gemeten in zogeheten karkasgewicht (inclusief botten en afsnijdsels, exclusief organen). Ongeveer de helft daarvan belandt daadwerkelijk in je maag. Omgerekend naar echt gegeten kilo's aten Nederlanders in 2019 een kleine 40 kilo vlees.
Volgens NU.nl blijkt uit de cijfers dat we vooral meer vlees van pluimvee zijn gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Nederlanders eten gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kip staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon, meldt de berichtensite.
De cijfers zijn wat vertekend. Vlees dat in de horeca gegeten wordt, tikt door in de cijfers. Dat betekent dat de consumptie van buitenlandse toeristen worden omgeslagen over mensen die in Nederland wonen.
Door de horecasluitingen die dit jaar van kracht zijn geworden, zullen niet alleen de cijfers veranderen, maar vermoedelijk ook het aanbod van vlees. Luxe vleesdelen vinden hun weg niet meer naar de (horeca-)markt, waardoor de marges onder druk komen te staan in de keten als geheel. Dat zal mogelijk een effect hebben op niet de vraag naar vlees, maar het aanbod (minder) en de prijs van vlees (duurder). De opbouw van de marge op vlees vindt plaats in de gehele keten. Delen die duur betaald worden (zoals bijvoorbeeld luxe filets en steaks) maken de lagere en soms negatieve marge op andere delen goed. Omdat de marges als geheel maar dun zijn, kunnen de sluitingen grote effecten hebben en leiden tot beperking van het aanbod zodat vlees duurder wordt.
Nu.nl - Nederlander at vorig jaar ruim halve kilo meer vlees dan in 2018 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NU.nl schrijft over het onderzoek dat de vleesconsumptie gemeten naar hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld met ruim 0,5 kilo steeg ten opzichte van 2018. In dat jaar steeg de consumptie ook al ten opzichte van voorgaande jaren. Dat nieuws zorgde vorig jaar voor opschudding, nadat de NOS had gemeld dat de consumptie gedaald zou zijn.
In totaal consumeerde elke Nederlander gemiddeld 77,8 kilo vlees, gemeten in zogeheten karkasgewicht (inclusief botten en afsnijdsels, exclusief organen). Ongeveer de helft daarvan belandt daadwerkelijk in je maag. Omgerekend naar echt gegeten kilo's aten Nederlanders in 2019 een kleine 40 kilo vlees.
Volgens NU.nl blijkt uit de cijfers dat we vooral meer vlees van pluimvee zijn gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Nederlanders eten gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kip staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon, meldt de berichtensite.
De cijfers zijn wat vertekend. Vlees dat in de horeca gegeten wordt, tikt door in de cijfers. Dat betekent dat de consumptie van buitenlandse toeristen worden omgeslagen over mensen die in Nederland wonen.
Door de horecasluitingen die dit jaar van kracht zijn geworden, zullen niet alleen de cijfers veranderen, maar vermoedelijk ook het aanbod van vlees. Luxe vleesdelen vinden hun weg niet meer naar de (horeca-)markt, waardoor de marges onder druk komen te staan in de keten als geheel. Dat zal mogelijk een effect hebben op niet de vraag naar vlees, maar het aanbod (minder) en de prijs van vlees (duurder). De opbouw van de marge op vlees vindt plaats in de gehele keten. Delen die duur betaald worden (zoals bijvoorbeeld luxe filets en steaks) maken de lagere en soms negatieve marge op andere delen goed. Omdat de marges als geheel maar dun zijn, kunnen de sluitingen grote effecten hebben en leiden tot beperking van het aanbod zodat vlees duurder wordt.
#96 Dick. Vorig jaar met al die trekkeracties kwam er op social media ook nogal militante taal uit de Heijdra's. Niet extremistisch. Dat niet. Het was huilie-huilie en ze wisten het niet. Dat terwijl zij juist voorbeelden zijn en zouden kunnen zijn. Ze kunnen echt wel denken, maar voelen de pijn van deze tijd ook. Wie niet! Soms moet je effe radicaal zijn, maar uiteindelijk moet je bij zinnen komen en je knopen tellen. Huibers kon dat ook. De barricades zoeken en dan vervolgens praten. Dat is intussen het verwijt wat soms gemakkelijk en soms terecht ZLTO (met soms barricadenman Huijbers) en juist m.n. LTO (Noord) kreeg van een stel (relatieve) snotneuzen die tot voor mei 2019 nog nooit echt wat gedaan hadden en ineens tot zgn. boerenleider gebombardeerd werden vorig jaar. In 1990 gebeurde iets vergelijkbaars met de akkerbouwacties. Die actieleiders raakten ook in de vergetelheid. (Op het lijk van die 1990-acties werd de NAV gebouwd met navolgers NVV en NMV).
Dan hebben Anita en Edwin nog geluk dat de vleesverkoop, zie kop boven dit artikel, stijgt. De ZZP markt is helemaal in elkaar gestort.
Bij de slotopmerkingen van het bovenstaande - de column van Anita Heijdra in Boerderij, titel: Symboolpolitiek met desastreuze gevolgen.
Anita en haar man Edwin Heijdra mesten runderen af tot kwaliteitsvlees voor de betere vleesverkopers en de horeca, maar zien een ramp op hun klanten (en daarmee op zichzelf afkomen).
Lieve mensen, de trend die daar staat genoemd is in volle gang en werkt echt door in de hele keten.
Anita en Edwin: ga als de sodemieter jullie goede vlees bestelbaar voor aflevering aan huis maken. Die markt voor thuis groeit immers.
Jopie, de totale aantallen zullen misschien niet drastisch dalen, maar de foksystemen veranderen onmiskenbaar. Gebrek aan opvolging. Ik denk dat de extensieve systemen in de komende decennia zullen gaan verdwijnen. Er voor in de plaats komen grote eendenfarms en andere meer intensieve producties. Die extensieve systemen zorgen op het gebied van biodiversiteit voor een prachtig evenwicht, natuurlijke mest en af en toe bekalken, dat is alles. De intensieve systemen kennen die balans niet en zorgen voor verandering van het landschap. Maar wie zijn wij Nederlanders om daar kritiek op te hebben..... ;-)
#92 Jopie: Het is inderdaad maar vanaf wanneer je bekijkt en wanneer je iets dramatisch vindt. 2009 blijkt een piekjaar te zijn voor wat betreft het aantal vleesvee met 4.2 miljoen runderen. De laatste jaren blijkt er toch een soort versnelde afname te zien, maar wellicht valt het mee. Waar tot 35 jaar* geleden er nog relatief veel gemengde bedrijven waren (melkvee en vleesvee) heeft er een specialisatie plaatsgevonden in het voordeel van vleesvee. Nu ook dat niet meer rendabel blijkt, neemt het aantal vleesrunderen af en gaat de schaalvergroting door.
* https://abiodoc.docressources.fr/doc_num.php?explnum_id=1280
In 1984 had Frankrijk 420.000 (melk)veehouders met 7.2 miljoen melkkoeien (17 koeien/bedrijf), in 2009 nog maar 86.000 met 3.8 miljoen melkkoeien (44 koeien/bedrijf). In dezelfde periode nam het aantal vleesrunderen toe van 2.9 naar 4.2 miljoen.