Fransen eten gemiddeld 1,3 kilo vlees per week. Dat is ruim meer dan de vanuit voedingsrichtlijnen aanbevolen 500 gram, maar 'vlees' verliest langzaam de onbetwiste ereplaats bij de maaltijd, schrijft Le Figaro.

Zo'n 25% tot 30% van de Fransen eet inmiddels niet meer alle dagen van de week vlees. Dat ontdekte onderzoeker Éline Maurel die deze mensen 'flexitariërs' (het woord schrijft ze tussen '...') noemt, ook al wisten niet dat ze zich met die titel mogen tooien ('tel M. Jourdain qui faisait de la prose sans le savoir', schrijft ze verwijzend naar het toneelstuk Le bourgeois gentilhomme van de klassieke schrijver Molière).

Speciale sociale status of andere motieven?
Het aantal zuivere vegetariërs bedraagt in Frankrijk 3 à 5% van de totale bevolking (Nederland: 4%); 1 à 2% is veganist (Nederland: 0,4%) en eet helemaal geen dierlijke producten en draagt vaak zelfs geen schoenen van leer of cosmetica waar dierproeven aan te pas kunnen zijn gekomen. Ter vergelijking: volgens het Voedingscentrum is 55% van de Nederlanders flexitariër. Dat betekent minstens 3 dagen per week geen vlees op het bord. Pas wel op een beetje op met die cijfers: het Voedingscentrum noteerde wat mensen zeggen te eten en keek niet wat ze thuis echt doen. Bij ons is flexitarisme inmiddels sociaal gewenst, zodat mensen hun gedrag mogelijk wat geflatteerd weergeven. In Frankrijk bestond de flexitariër nog niet als een officieel menstype met een speciale sociale status. Molière's Bourgeois gentilhomme Jourdain wilde omhoog komen; de Franse vleeseter ging zich mogelijk om andere redenen minder carnivoor gedragen.

Vleesschandalen, kanker en beelden uit slachthuizen
Vier factoren verklaren de opkomst van het Franse flexitarisme, denkt Le Figaro. In de eerste plaats de opeenvolgende vleesschandalen, van de gekke-koeienziekte uit de jaren '90 tot het paardenvleesschandaal van 2013 en het gebruik van nitrietzout om vleeswaren aantrekkelijk roze te kleuren. Vervolgens zette in 2015 de Wereldgezondheidsorganisatie het stempel 'kankerverwekkend' op vleeswaren. De milieueffecten van de intensieve veehouderij blijken een argument. En tenslotte wisten de wrede beelden van dierenwelzijnsorganisaties als L214 uit slachthuizen een einde te maken aan de onschuld van de nietsvermoedende vleeseter.

Jaarlijkse daling van 2%
Dat alles heeft, volgens de krant, tot gevolg dat sinds een jaar of vier de vleesverkopen in Frankrijk jaarlijks met 2% dalen. Om die redenen zouden ook chefs bewust voor 'goed' vlees kiezen en meer ruimte geven aan groente op hun menu. De bekendste onder hen is de peperdure driesterren chef Alain Passard, die zelfs met een volledig plantaardig al jaren aan de top staat.

Flexitarisme blijkt onder alle lagen van de Franse bevolking populair. "Te veel vlees eten heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid, waaronder hart- en vaatziekten of kanker... 30% minder calorieën betekent 20% meer leven", zegt Frédéric Saldmann, een Parijse voedingsdeskundige en cardioloog in de krant. "Mensen nemen hun gezondheid in eigen hand. Informatie is nu binnen ieders bereik, op sociale netwerken, en het is gemakkelijk om te koken met groenten of eieren als alternatief, en die zijn ook nog eens goedkoper." Saldmann lijkt even vergeten dat L214 ook weinig opbeurende beelden uit legkippenstallen heeft laten zien.

Nederlandse motieven
Nederlanders geven de volgende redenen om minder vlees te eten: 'variatie' (50 procent), milieu en natuur (36 procent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (33 procent). Bij ons zijn vele campagnes door NGO's gevoerd om Nederlanders te laten flexen.
Dit artikel afdrukken