L214 is een organisatie die door middel van filmbeelden vastlegt wat er met dieren gebeurt. Dat deden ze in een drietal kleinere slachterijen die bekend stonden als kwalitatief hoogwaardig. De filmbeelden worden steeds ingeleid door een jonge bekende schrijver of artiest.

De bedrijven zijn inmiddels gesloten. Lokale autoriteiten en het ministerie van Landbouw veroordeelden de geconstateerde misstanden steeds fel.

"L214 openbaart shockerende beelden uit een industrieel legkippenbedrijf met 200.000 kooikippen. Ze maken hun eieren voor het merk Matines dat te koop is bij de supermarkten Auchan, Carrefour, Casino, Intermarché et Super U", zegt de organisatie. De beelden laten dode dieren in vergaande staat van ontbinding zien die nog in de legkooien liggen. De eieren liggen ertussen. Verder is er sprake van een slechte hygiëne waardoor de dieren onder meer te lijden hebben van luizen.Schrijfster Ingrid Desjours noemt zowel de beelden als het houden van veel kippen bij elkaar in stallen verwerpelijk. Ze roept het publiek op een petitie voor sluiting van het bedrijf te tekenen.De filmbeelden kregen direct bijval van Stéphane le Foll, de minister van landbouw van Frankrijk. Hij vindt dat het bedrijf - Le Perrat uit de oostelijke provincie Ain - zijn sectorgenoten ernstig schaadt en toont zich daar woedend over. Het merk Matines kondigde aan geen eieren meer te zullen inkopen bij Le Perrat.

Vraag aan Nederlandse legkippenhouders: hoe beoordelen jullie de beelden van Le Perrat?
Dit artikel afdrukken