De aanbeveling uit de Schijf van Vijf waar het minst aan voldaan wordt, is het dagelijkse handje noten; slechts 3% van de mensen voldoet aan die aanbeveling'Gunstige trend, maar nog niet voldoende'
Uit de cijfers van de peiling die tussen 2012 en 2016 is afgenomen, blijkt dat Nederlanders 8% meer fruit eten (120 gram per dag) dan in de vorige peiling uit 2007-2010, 8% minder vlees (nu 100 g/dag), 12% minder zuivel (350g/dag). De hoeveelheid suikerhoudende dranken nam vooral de laatste twee jaar af (14%). Hoewel we volgens deze cijfers ‘voor het eerst in de goede richting gaan’ volgens Hans Brug, directeur-generaal van het RIVM, voldoet de gemiddelde Nederlander nog lang niet aan de richtlijnen Goede Voeding. Slechts 13% van de mensen eet voldoende fruit en 16% voldoende groente. De aanbeveling uit de Schijf van Vijf waar het minst aan voldaan wordt, is het dagelijkse handje noten; slechts 3% van de mensen voldoet aan die aanbeveling.
Andere cijfers Wakker Dier
Terwijl RIVM concludeerde dat de vleesconsumptie daalt, kwam stichting Wakker Dier gisteren met het bericht dat de vleesconsumptie niet daalt en na de stijging in 2016 zelfs op een iets hoger niveau ligt dan in de jaren daarvoor. Wageningen Universiteit onderzocht in opdracht van Wakker Dier de vleesconsumptie in 2017 ten opzichte van 2016 aan de hand van minder harde gegevens dan het RIVM gebruikt. Terwijl het RIVM gebruik maakt van 24-uurs-eetrapportages die een groep proefpersonen zelf noteert, baseren Wageningse onderzoekers hun cijfers op het aantal slachtingen van dieren, de invoer en uitvoer van vlees zoals die in CBS-statistieken en voorraadmutaties te vinden zijn. Dat levert behoorlijk harde cijfers op. De conclusie van het Wageningse onderzoek luidt dat we per persoon gemiddeld 38 kilo vlees per jaar consumeren, terwijl het Voedingscentrum maximaal 25 kilo per jaar adviseert en dat we na een jarenlange daling van het eten van vlees nu geen verandering meer hebben.
'We zien mensen omvallen'
Ondanks de mogelijk sociaal wenselijke notities die de RIVM-cijfers wat gunstiger kleuren dan in het verleden, bleek staatssecretaris Paul Blokhuis voorzichtig positief. “Er is een goede beweging ingezet. Ik denk dat in de volgende generatie een andere norm heerst in het eten van vlees en dat we veel meer naar vegetarisch gaan.” Blokhuis hoopt dat gunstige trend voortzet mede door middel van het nieuwe nationale preventieakkoord, dat vrijdagmiddag aan de ministerraad gepresenteerd zal worden. “We zijn een stinkend rijk land, we weten veel en we kunnen veel, maar toch zien we mensen omvallen door een ongezonde leefstijl. Aan de cijfers van het RIVM zien we dat de meeste mensen gezonder gaan eten. Via het nationale preventieakkoord gaan we drie belangrijke instrumenten inzetten om mensen beter te helpen de gezonde keuze te maken". Nadat directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL afgelopen week al bedekt had aangekondigd dat zijn leden een stoplichtsysteem voor voedselkeuzen willen, liet ook Blokhuis daar vandaag iets over los. "Er komt", zei hij, "een nieuw voedingslogo wat voor iedereen in een oogopslag duidelijk is, we willen dat kidsmarketing beperkt blijft tot producten in de Schijf van Vijf en we maken afspraken met de industrie voor verbetering van de productsamenstelling.” Albert Heijn maakte vorige week vrijdag bekend dat het om het Nutri-Score systeem zal gaan dat door het Franse ministerie van Volksgezondheid is ontwikkeld.
Alle cijfers van het onderzoek van het RIVM zijn te vinden op: www.wateetnederland.nl. Wat de verandering in het voedingspatroon betekent voor bijvoorbeeld de milieu-impact, zal nog worden berekend op basis van de huidige cijfers.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Al lange tijd niet meer actief, maar deze kan ik niet laten liggen. Het RIVM labelt dit resultaat op een bijzondere manier positief. We zijn in 15 jaar tijd, gemeenschapsgeld en bemoeienis van het Voedingscentrum welgeteld 8,9 gram meer fruit gaan eten, groente en noten is nog net zo slecht als 15 jaar terug. En het percentage wat de richtlijn haalt is hetzelfde gebleven, bedroevend slecht. Ik zou hier geen kosten baten analyse op los laten tenzij we de toename van werkgelegenheid meenemen. Want dat is het belangrijkste wat 15 jaar investeren de maatschappij heeft gebracht. Ik zou zeggen bedenk iets anders dan vasthouden aan het huidige resultaatloze dogma.
En laten we het vervolgens vooral niet daarover hebben maar ons vooral gaan richten op minder vlees eten.
Prachtige marketing techniek die het werkelijke probleem negeert. Initieren van een open discussie over nieuwe creatieve oplossingsrichtingen is niet hun sterkste kant. De orakelstatuur behouden klinkt er sterk in door.
Marjolein een reactie op jou kop. Als je het maar weet. Alleen weinigen weten dat jammer genoeg. De aandacht voor gezond voedsel staat nog in de kinderschoenen maar ben blij dat wij dat 18 jaar geleden al zijn gaan inzien. Toch geeft dat een zekere vorm van euforie in de vorm van, zie je wel. Alleen nu nog inhoudelijk invullen. We komen er wel.