18
Fotocredits: 'Display of healthy foods on a table', NCI Visuals Online via Wikimedia Commons

FlashRIVM denkt dat we minder vlees eten, Wageningen niet

De jongste voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM is uit. Het Rijksinstituut vroeg 3.500 Nederlanders tussen 2019 en 2021 gedurende twee dagen bij te houden wat ze aten. De onderzoekers van het instituut wilden ook weten of ze zich aan de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad hielden.

Nederland eet en drinkt gezonder, constateren onderzoekers van het RIVM. We eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.

Die verbeteringen constateert het RIVM onder kinderen en volwassenen. Niettemin houden de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding. Het gaat beter, maar we voldoen nog niet aan de richtlijnen.

RIVM-onderzoeker Caroline van Rossum ziet als opvallendste nieuws een verschuiving van dierlijk naar plantaardig eten. In de NRC zegt ze dat Nederlanders veel minder rood en bewerkt vlees zijn gaan eten. Volgens het RIVM is sinds 2010 een daling van maar liefst 21%.

Dat is fors en niet te rijmen met onderzoek in opdracht van Wakker Dier door Wageningen Economic Research (WEcR). Dat ziet - tot teleurstelling van onderzoeker Hans Dagevos en Wakker Dier - al jaren op een rij geen daling van belang. In 2021 zou zelfs sprake zijn geweest van een lichte toename van de vlees consumptie.

Het nare van dit soort berichten is dat je cijfers gaat wantrouwen. Toch is onze beleidsmatige wereld gebouwd op cijfers waarvan we denken dat ze kloppen.

NRC - Nederlanders eten wat gezonder, 9 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #18
  • 12 feb '23
  • 19:17

'..... vroegen 3500 Nederlanders om.....'

Tot zover de waarde van dit onderzoek

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #17
  • 12 feb '23
  • 14:16

#11 Heijn hoeft van niemand iets te weten.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #16
  • 12 feb '23
  • 13:32

Jos misschien is er meer boskap voor menselijke voedsel dan voor dierlijk . Methaan uitstoot zijn er veel grotere bronnen zoals vuilnisbelt rijstvelden moerassen gas en oliewinning sloten en mensen die meer plantaardige producten gaan eten .

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #15
  • 12 feb '23
  • 10:59

Supers weten inderdaad wat er verkocht wordt, maar om te weten wat ze allemaal verkopen moet je al hun data combineren. Die database zou iedereen graag willen hebben, maar die krijg je natuurlijk niet.

De beste gegevens over de markt als geheel vind je bij onderzoeksbureau's GfK en IRI. Een van de commerciële partijen die die data gebruikt stelde me de data van de laatste ter beschikking toen in 2019 IRI meldde dat - je raadt het al - de vleesconsumptie hard zou zijn gedaald. Resultaat: nee hoor. We willen het graag horen, dat wel (en dat verkoopt data).

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #14
  • 12 feb '23
  • 10:57

#11 Die steekproef is niet helemaal a-select, AH koper is niet representatief voor doorsnee Nederland.
Alle supermarkten bij elkaar komt al beter in de buurt, maar mist nog slagers, D2C, thuisverkoop, eigen productie, ed.

Cijfers zijn altijd duiding nodig icm beperkingen, beste benadering met onzekerheden. Ook wijze van weergeven totale kg consumptie (incl bot ed) is suggestief.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.