De Nederlandse landbouw is wereldvermaard, maar moet vernieuwen. Nederlandse boeren verdienen weinig of lijden verlies. In de intensieve teelten zoals de tuinbouw, de varkenshouderij en de eierproductie soms al jaren op een rij. Hun geld is op. De bank verstrekt krediet en heeft geen vertrouwen in andere innovaties dan doorgaan op hetzelfde pad. Wie het anders wil, moet elders durfkapitaal zien te vinden als hij dat zelf niet kan betalen.

Hoe vind je als boer de weg naar waaghalzen met geld die wél iets zien in echte vernieuwingen? En hoe vinden die financiers boeren en de partners die zij vaak nodig hebben om hun dromen te verwezenlijken? Zijn er misschien ook dromers met goede ideeën die een boer en durfkapitalist zoeken om samen rijk te worden van een geweldig idee?

Om op die vragen een antwoord te geven vroeg de Provincie Overijssel Foodlog een Dragons' Den te willen organiseren op 21 januari tijdens de Biobeurs in Zwolle. De inzenders hoefden niet allen boer te zijn en ze hoefden ook niet allemaal biologisch te werken. Ze moesten wel vernieuwende ideeën hebben om te mogen pitchen.

Veelbelovende concepten
Uit de tien inzendingen koos de jury bestaande uit Wilco Schoonderbeek (PPM Oost), Laura Roosenboom (Startgreen) en Guus Verhees (NBI Investors) vijf kandidaten die zich zullen presenteren van 14.30-16.00 in de Hanzezaal van de IJsselhallen in Zwolle op 21 januari. Daarna vindt tussen 16.00 en 18.00 een borrel plaats die minstens zo interessant is voor mensen met goede ideeën op zoek naar geld en partners om die samen mee te realiseren.

De kandidaten die zullen pitchen zijn:
- Petra Hegeman uit Luttenberg, met een intelligent low tech acquaponics voorstel
- Harry Bruins uit Kampen, met een geheel lokaal vernetwerkt boerenbedrijf
- Annechien ten Have uit Beerta, met Hamletz, driesterren varkensvlees dat vooral lekkerder is
- Jacob Beeker uit Soesterberg, die zijn überbiologische opvoeding van Jerseystiertjes wil uitbouwen
- Bulle Koster uit Den Ham, die een wereldwijd gepatenteerd concept heeft ontwikkeld dat dier en mens bij stalbranden kan redden

Andere inzendingen haalden de grillplaat niet. Toch zag de jury ook daar veelbelovende concepten in die het verdienen om nader te worden uitgewerkt.
We hopen dat die kandidaten tijdens de borrel gaan ontdekken dat er ruimte is voor hun dromen.

De Dragons' Den vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle op 21 januari van precies 14.30h tot precies 16.00h (route: ijsselhallen). Van 16h-18h vindt aansluitend de netwerkborrel plaats.

Fotocredits: Dragons' Den, still, BBC
Dit artikel afdrukken