Bij Unox geloven we dat goed eten begint met de beste, natuurlijke ingrediënten. Daarom gaan we onze producten vanaf nu anders bereiden: natuurlijker, puurder. Onze eerste stap is de ingrediënten die niet meer nodig zijn om een lekker product te maken eruit te halen. Voor ons zullen dat onder andere een aantal E-nummers zijn. Waarom? Omdat we bij Unox vinden dat eten niet alleen erg lekker, maar vooral zo puur en natuurlijk mogelijk moet zijn.
In de vakpers formuleerde Unox het net iets anders, namelijk dat het "in wil spelen op de consumentenbehoefte naar natuurlijk en bewust eten." Lekker en/of puur is voor Unox geen hoofddoelstelling, maar een marketingstrategie. Een worst moet zo natuurlijk mogelijk LIJKEN, niet ZIJN. Ik voorspel een papieren verpakking ergens halverwege volgend jaar.. Unox vervolgt:
We beginnen met ons meest bekende product: de rookworst. Daar voegen we vanaf nu geen kunstmatige geur- en smaakstoffen meer aan toe. Wat wel in onze rookworst gaat, is vlees van de beste kwaliteit en natuurlijke extracten van kruiden en specerijen, zoals nootmuskaat, koriander en zwarte peper. Onze rookworst wordt er niet alleen lekker en sappig van, het maakt alle kunstmatige smaakversterkers ook meteen overbodig.
Hoe kan een fabriek die 23,6 miljoen worsten per jaar maakt en afzet, vlees van de beste kwaliteit gebruiken? En hoe maakt een extract van nootmuskaat, koriander en zwarte peper de worst sappig en hoe kan dat smaakversterkers vervangen?
Dan schrijft de worstmaker:
Wat wel nodigt blijft, is bijvoorbeeld conserveermiddel. Dit is voor rookworst en vele andere vleesproducten een onmisbare hulpstof bij de houdbaarheid. Zo hoeft u onze rookworst niet meteen bij de kassa op te eten.
Rookworst werd traditioneel toch juist gerookt om houdbaar te blijven? Als je vindt dat eten "zo puur en natuurlijk mogelijk moet zijn" zou je toch moeten streven naar houdbaarheid zonder kunstmatige toevoegingen? En hoe komt de rooksmaak tot stand met alleen een natuurlijke extract van kruiden en specerijen? Als je echt eerlijk en puur wil zijn: ga die rookworsten roken.
De liefhebber van kunstmatige smaken wordt gerustgesteld:
Wie bang is dat onze rookworst zijn vertrouwde smaak verliest, kunnen we geruststellen. Want dat zouden we onszelf nooit vergeven. Daarom is het fijn te weten dat de unieke smaak van de natuurlijke ingrediënten zelfs nog beter tot zijn recht komt. De Unox rookworst blijft dus gewoon de lekkerste.
Dit is bewezen niet waar. Echt niet waar. Aangetoond onjuist. Gejok.
Unox sluit af met:
U eet nu eenmaal niet alleen omdat u honger heeft. Wie iedere dag goed eet, voelt zich gewoon beter.
Unox. Eerlijk is heerlijk.
Heeft iemand de nieuwe worst al geproefd? En is is de smaak niet alleen veel beter, maar ook vertrouwd?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Unox rookworsten vind ik al jaren niet lekker meer. Echt bah!. Vorige winter ontdekte ik bij AH de ambachteijke rookworsten van Unox en die smaakten veel beter. Helaas, dit jaar zijn ze er niet meer. Ze zijn vervangen door 'n ander merk. Ik ga toch echt de gewone worsten van Unox niet meer kopen. Jammer.....
Een reactie plaatsen over: Eetschrijven
"Unox weer "eerlijk en heerlijk"?"
9 reacties - Oorspronkelijk bericht verbergen Reacties samenvouwen
[Photo]Unox blijkt toe aan een herontdekking van het pure. Onder de noemer "eerlijk is heerlijk" pakt de voormalige werkgever van Jan Marijnissen uit met zijn nieuwe rookworst zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Neem bijvoorbeeld de tekst op de verpakking:
"Unox maakt wat Nederlanders gewoon het allerlekkerst vinden. Deze rookworst bijvoorbeeld. Gemaakt met veel zorg en de beste kwaliteit vlees. Bereid volgens traditioneel recept met de juiste kruiding en zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. Écht eten dus".
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik word altijd achterdochtig als anderen beweren te weten wat ik het allerlekkerst vind. Dan ga ik extra goed lezen en valt mij meteen dat "zo min mogelijk" op. Een doeltreffende slag om de arm altijd, want wat is precies "mogelijk"? Welke criteria gelden voor die mogelijkheden en wie definieert die?
Zo blijkt er bijvoorbeeld nog wel conserveringsmiddel in de worst te zitten. "Anders zou je hem bij de kassa van de supermarkt al op moeten eten", vertelt de worstmaker olijk. Nog meer achterdocht: roken was toch een manier om te conserveren? Bij Unox kennelijk niet. Daar is het roken een kwestie van smaak en anders niets. Tja, en dan eet je tóch weer e-nummertjes. Het kan niet anders, vindt Unox.
In elk geval blijft Unox rookworst volgens de makers de lekkerste. Interessant, want dat vind ik al jaren niet. Zelfs in het industriële peloton legt de worst uit Oss het wat mij betreft riant af tegen het icoon van de HEMA. Maar wie weet is dat nu anders? Ik heb er maar eens één gekocht. Uit dezelfde supermarkt nam ik een worst uit het koelvak mee: de groffe "Veluwse rookworst" van AH zelf.
Eerst maar eens de ingrediëntendeclararies. In de worst van Unox zit 91% varkensvlees, in die van AH 92%. Dat ontloopt elkaar niet veel. Verder zit in die van AH varkensvet, terwijl die van Unox rundercollageen bevat. En water. Dat zit in de worst van AH niet--althans, het is er niet aan toegevoegd. De worst van Unox is een plofworst.
De e-nummertjes dan maar. De worst van Unox bevat er vier: E451, E452, E300 en E250. AH gebruikt er twee meer: E450, E575, E300, E301, E250 en E262. Wat hebben we hier nu? Bij Unox zijn dat twee geleermiddelen (een difosfaat en een trifosfaat, beide kunstmatig) en verder een antioxidant (ascorbinezuur of vitamine C) en een conserveermiddel (natriumnitriet). AH gebruikt eveneens difosfaat (maar geen trifosfaat) en natriumnitriet en verder een zuurteregelaar (glucono-delta-lacton), nog een extra antioxidant (natriumascorbaat) en tot slot ook nog een extra voedingszuur, een natriumacetaat.
Beide producenten willen dus de zuurtegraad goed hebben en beide voegen ook iets toe om te voorkomen dat het vet ranzig wordt. De structuur wordt bij beiden met een kunstmatig middeltje geregeld. En natuurlijk wordt bederf tegengegaan, zoals Unox--"kan niet anders"--ook al zegt.
Verder gaat er in beide worsten een kleine hoeveelheid suiker (dextrose), al beweert Unox dat er 0% suikers in zitten--weer zo'n voorbeeld van hoe je de boel bij elkaar mag liegen waar het om de suikerinname gaat. Bij Unox was er kennelijk ook nog een nieuw ingrediënt nodig: geharde plantaardige olie. Die zat er vroeger niet in en ik vind dat bepaald geen goed nieuws: geharde olie betekent transvetten en daarvan weten we sinds enige tijd dat ze bar ongezond zijn. Een wonderlijk nieuw ingrediënt voor een worst die zojuist volgens de nieuwste inzichten eerlijk en heerlijk is gemaakt.
Goed, de smaaktest. De Unox worst smaakt eigenlijk zoals vroeger, en dat valt dus bepaald niet mee. Hij is nog steeds even onbestemd van structuur en behalve het velletje is er niet veel om in te bijten. Na het nuttigen van een halve worst bleef ik de smaak overigens nog uren opboeren, maar dat kan aan een intolerantie van mij liggen.
De worst van AH valt me iets meer mee. Die heeft een duidelijke beet en hoewel je veel stukjes zuiver vet tegenkomt, valt er in elk geval iets te kauwen. Ook is deze worst duidelijk enthousiaster gekruid. Maar ook deze haalt het niet bij de worst van mijn scharrelslager.
Heerlijk vind ik de Unox dus niet. Eerlijk trouwens ook niet. Een échte rookworst heeft die conserveringsmiddelen niet nodig, en al zeker niet als hij vacuüm verpakt is. En met name dat transvet schiet me in het verkeerde keelgat. Kijk trouwens uit met hoeveel u van deze eerlijke heerlijkheid eet: een hele worst is goed voor zo'n 1200 kcal, ofwel de helft van de dagelijkse energiebehoefte van de gemiddelde Nederlandse man. Een halve worst is zo bijna een hele maaltijd! Ik ben na deze smaaktest weer even toe aan een balansdagje.
geplaatst door Gerrit Jan Groothedde op 18-okt-2007 om 12:47
Arden zei...
Je eetlust zou er compleet van vergaan .... toch maar weer naar de scharrelslager!
9:50 PM
Arden zei...
Ik heb net de E-nummers die Unox in zijn worst stopt opgezocht in het boekje "Wat zit er in uw eten"? Nou, voor mij geen Unox worst meer! Brr.
E 451: vermjden
E 452: echt vermijden
E 300: in kleine hoeveelheden onschuldig
E 250: echt vermijden
De AH worst lijkt iets onschuldiger
10:06 PM
Mark zei...
Wat een onzin over die e-nummers... E300 'in kleine hoeveelheden onschuldig'.. E300 is vitamine C. Daar kún je niet teveel van binnenkrijgen. Alles wat je teveel binnenkrijgt, wordt door de nieren, via de urine, weer weggevoerd. En zolang je geen 3 worsten in 1 keer eet, loop je ook met die andere nummers geen gevaar.
Overigens vind ik de Gelderse Rookworst van het eigen AH merk véél lekkerder dan de Unox worsten.
11:56 AM
p zei...
E451 en E452 zijn tri- respectievelijk polyfosfaat. EU-regulering is heel strikt over hoeveel je mag binnenkrijgen. Ik ben geneigd te geloven dat deze geen problemen gaan opleveren. E250 is nitriet: Worsttoevoeging bij uitstek. Het zit in zo goed als al het vleeswaar wat we eten. Tja, men linkt het aan kanker, maar over de schadelijke dosering wordt veel gediscusseerd.
Ik heb dat boekje over E-nummers en het is veel te negatief. Zie E300 als voorbeeld.
http://www.food-info.net/nl/e/e250.htm
http://www.food-info.net/nl/e/e451.htm
http://www.food-info.net/nl/e/e452.htm
12:50 PM
Chris zei...
http://www.omroepbrabant.nl/?news/88823712/Hema-roookworst+komt+uit+Unox-fabriek+in+Oss.aspx
Is het dan mogelijk dat jouw Hema-worst het aflegt tegen de Unox-worst?
(En zo werkt het overal. Uit betrouwbare bronnen weet ik dat Lupack ook kwistig met etiketjes strooit...)
5:09 PM
Gerrit Jan Groothedde zei...
Chris, hoe het ook zij, de worsten van het merk Unox en die van de HEMA zijn niet identiek. Ik durf er grote geldbedragen onder te verwedden dat ik er bij een blinde test in 100% van de gevallen de HEMA-worst uithaal. Het zou kunnen dat ze bij Unox gemaakt worden, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het om hetzelfde recept gaat.
6:12 PM
Chris zei...
Oh, ik geloof je! Maar toen ik dit zojuist las, moest ik aan je denken :-)
Ik eet trouwens alleen maar verse worst van de slager. Niet vanwege de numertjes, maar gewoon, omdat ie lekkerder is.
6:19 PM
© RJ zei...
"Zelfs in het industriële peloton legt de worst uit Oss het wat mij betreft riant af tegen het icoon van de HEMA."
Het was een goed bewaard geheim, maar sinds vandaag weet heel Nederland dat de veelgeroemde HEMA-worst dus ook gewoon uit Oss komt...
Een Unilever-staker heeft z'n mond voorbij gepraat.
7:30 PM
Pieter ter Steeg zei...
Een paar weken terug las ik over de nieuwe rookworst van Unilever met zomin mogelijk E-nummers (de ”Eerlijk is heerlijk” campagne). Deze campagne wordt versterkt door suggestieve boekjes zoals het onlangs verschenen “ Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget vertaald door Will Jansen (Bouillon). Sappige en smeuïge kost, die helaas afleiden van de werkelijke issues. E-nummers gevaarlijk?! Ik heb nog geen E-nummeractivist gezien die het aantal bewezen doden door E-nummers naast de doden door obesitas, diabetes, roken of alcohol durft te zetten. Is het echt nodig dat we consumenten gevaren aanpraten? Wij eten zoutzuur (een E-nummer), dat klinkt eng. Het is nog veel enger! Wij bestonden altijd al uit verdunde zoutzuur, neem onze maaginhoud. Laten we vooral de voordelen van E-nummers communiceren dat ze helpen om voeding smakelijk en veilig te houden. Rookworst zonder oneerlijke E-nummers. Heerlijk maar gezond wordt niet genoemd. Net zoals met alcohol zou er op een rookworst ook eet met mate moeten staan gezien de forse hoeveelheid verzadigde dierlijke vetzuren.”
Mooie case voor http://www.hard-c.com/ :)
Ik heb de ingredientenlijst gelezen, en er zit inmiddels gedeeltelijk gehard plantaardig vet in. Zat er vroeger niet in. Doe mij dan maar E621 a.k.a bouilonpoeder.
Het zal me allemaal worst weze'....