Een paar feiten die ik viste van de BBC site:
1. lagere sociale klassen hebben 2,5 x zoveel kans op Diabetes 2 als hoger opgeleiden en meer verdienenden
2. zwarten en ethnische minderheden in achterstandssituaties hebben zelfs 6x zoveel kans op Diabetes 2
3. in het arme North East van Engeland ligt het aantal diabetes patienten bij vrouwen 45% en bij mannen 28% boven het landelijk gemiddelde
4. 20% van de geestelijk minderbegaafden is obees
Dat tikt aan en laat zien dat er naast een opleidings- en financiële kloof tussen de have's en have not's sprake is van een zich snel ontwikkelende Big Fat Food Divide.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik denk dat het een combinatie is van de reacties die ik hier heb gehoord.
Allereerst je voedingspatroon veranderen is het moeilijkste dat er is, en wordt letterlijk met de paplepel ingegoten. Je eet vanaf kleins af aan wat je ouders aan je geven en als dat gezond is dan blijft men later vaak ook dit eetpatroon volgen en andersom natuurlijk.
Verder is het een kwestie van prioriteiten stellen; gemak/prijs/kwaliteitverhouding.
En onwetendheid bovendien, zo ken ik iemand die niets moet hebben van zuivel, met name slagroom en kaas, maar wel dol is op tiramisu! Een beetje kok weet dat dat niet met elkaar te rijmen valt.
Arnoud, ik denk dat dat de makkelijke versie is van dit vraagstuk is. Het is een kwestie van desinteresse of afgehaakt zijn. Het hoeft nl. geen kwestie van financiële prioriteiten te zijn - in ieder geval veel minder dan je suggereert.
Niet voor niks is onze pay off 'lekker (w)eten'
@ Dick,
Je schrijft: "Is het een kwestie van geld of van weten?"
Volgens mij is het een kwestie van prioriteiten stellen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto, een mobieltje, internet en gaan de meesten (als ik de statistieken geloven mag) tegenwoordig wel 2 à 3 keer per jaar op vakantie of een weekendje weg.
Groet,
Arnoud
Wouter, die situatie is hier niet zover weg ;-) .
Brigitte, er is inderdaad weinig ontsnappen aan: de massa gaat hoe dan ook aan de scientific. Het droeve én verheugende is dat dat nog relatief duur is ook. We zijn, zoals Wouter aangeeft, zo rijk dat we dat kunnen trekken. Hoe maf het ook mag klinken. De top van de markt heeft een goede tuin, de creativiteit en eet ... vrijwel voor niets en nog veel lekkerder ook. Hoewel: dat laatste is een kwestie van perceptie ;-)
Dat de armen in Engeland dik en ongezond zijn, komt door hun heel erg slechte eetgewoontes, niet door geldgebrek. Bij honger neemt men een Mars of een zak chips en spoelt die weg met cola of bier. Ter indicatie: voor de prijs van een zak chips kun je ook daar met gemak een gezonde maaltijd klaarmaken met ingrediënten net als hier gewoon in de supermarkt te koop zijn. Maar die laat men dus links liggen. Zou je ze meer geld geven, dan kopen ze twee zakken chips. De enige oplossing is een langdurig en intensief proces van voorlichting/onderwijs. En wellicht een beetje hulp van de voedingsindustrie.