Een paar feiten die ik viste van de BBC site:
1. lagere sociale klassen hebben 2,5 x zoveel kans op Diabetes 2 als hoger opgeleiden en meer verdienenden
2. zwarten en ethnische minderheden in achterstandssituaties hebben zelfs 6x zoveel kans op Diabetes 2
3. in het arme North East van Engeland ligt het aantal diabetes patienten bij vrouwen 45% en bij mannen 28% boven het landelijk gemiddelde
4. 20% van de geestelijk minderbegaafden is obees
Dat tikt aan en laat zien dat er naast een opleidings- en financiële kloof tussen de have's en have not's sprake is van een zich snel ontwikkelende Big Fat Food Divide.
Ik denk dat het een combinatie is van de reacties die ik hier heb gehoord.
Allereerst je voedingspatroon veranderen is het moeilijkste dat er is, en wordt letterlijk met de paplepel ingegoten. Je eet vanaf kleins af aan wat je ouders aan je geven en als dat gezond is dan blijft men later vaak ook dit eetpatroon volgen en andersom natuurlijk.
Verder is het een kwestie van prioriteiten stellen; gemak/prijs/kwaliteitverhouding.
En onwetendheid bovendien, zo ken ik iemand die niets moet hebben van zuivel, met name slagroom en kaas, maar wel dol is op tiramisu! Een beetje kok weet dat dat niet met elkaar te rijmen valt.