Een paar feiten die ik viste van de BBC site:
1. lagere sociale klassen hebben 2,5 x zoveel kans op Diabetes 2 als hoger opgeleiden en meer verdienenden
2. zwarten en ethnische minderheden in achterstandssituaties hebben zelfs 6x zoveel kans op Diabetes 2
3. in het arme North East van Engeland ligt het aantal diabetes patienten bij vrouwen 45% en bij mannen 28% boven het landelijk gemiddelde
4. 20% van de geestelijk minderbegaafden is obees
Dat tikt aan en laat zien dat er naast een opleidings- en financiële kloof tussen de have's en have not's sprake is van een zich snel ontwikkelende Big Fat Food Divide.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ik zie wat ik aan voeding uitgeef per maand; er zijn veel gezinnen die dat bedrag gewoon niet eens vrij te besteden hebben, laat staan alleen aan voeding. Mensen met een kleine beurs kopen goedkoop en vaak dus ook slechte voeding.
In Frankrijk stak dit voorjaar een storm van verontwaardiging op: een vrouw in de bijstand klaagde over de kosten van eten en at onderwijl niets vermoedend rustig een zak chips leeg voor het oog van de camera van de interviewer. De nutritieve inhoud - over de nuttigheid wil ik het even niet hebben - daarvan is ongelofelijk laag tov de prijs. Maw het is waarschijnlijk duurder dan bijv. het duurste Wagyu-vlees dat er te vinden is.
Is het een kwestie van geld of van weten? Maw: om goed te eten moet je een beetje slim zijn, anders is er geen onstnappen aan. Of het dan nog duur is, is zeer de vraag. Een slimmerik die zijn tuin ombouwt tot een eetlusthof eet vrijwel voor niks. Maf idee om dat van mensen te verwachten? Mensen aan de top van de markt doen het steeds meer.
OK, de 'urban have not' is de klos.
Je hebt gelijk, als je creatief bent zijn er goedkopere oplossingen te bedenken. Maar dan moet je gezonde voeding wel op je persoonlijke agenda hebben staan. Je moet er lol in hebben om je erin te verdiepen. Bij veel mensen ligt dat gewoon niet op hun weg. Als ik zie wat je al in je mars moet hebben om de discussies hier op deze weblog te kunnen volgen is dat voor veel mensen ook al niet weggelegd. Bij de meeste mensen komt het besef pas als ze ziek worden en dan nog merk ik in mijn omgeving als ze een dieet krijgen voorgeschreven van een natuurarts dat ze het niet op kunnen brengen om een omslag te maken. Noem even een paar dingen die mensen zouden willen/moeten gaan vermijden. E621? Tarwe? Suiker? geharde plantaardige vetten? Liefst deze stoffen in een combinatie? In een gewone supermarkt is dit nagenoeg onmogelijk. Als je dan een aantal kinderen hebt en ook beiden moet werken omdat je anders niet rond kunt komen, wordt het wel heel erg verleidelijk om snel klaar (en vaak ongezonde) producten te kopen.
Maar deze discussie hebben we hier al eens ooit gehad.
Dat de armen in Engeland dik en ongezond zijn, komt door hun heel erg slechte eetgewoontes, niet door geldgebrek. Bij honger neemt men een Mars of een zak chips en spoelt die weg met cola of bier. Ter indicatie: voor de prijs van een zak chips kun je ook daar met gemak een gezonde maaltijd klaarmaken met ingrediënten net als hier gewoon in de supermarkt te koop zijn. Maar die laat men dus links liggen. Zou je ze meer geld geven, dan kopen ze twee zakken chips. De enige oplossing is een langdurig en intensief proces van voorlichting/onderwijs. En wellicht een beetje hulp van de voedingsindustrie.
Wouter, die situatie is hier niet zover weg ;-) .
Brigitte, er is inderdaad weinig ontsnappen aan: de massa gaat hoe dan ook aan de scientific. Het droeve én verheugende is dat dat nog relatief duur is ook. We zijn, zoals Wouter aangeeft, zo rijk dat we dat kunnen trekken. Hoe maf het ook mag klinken. De top van de markt heeft een goede tuin, de creativiteit en eet ... vrijwel voor niets en nog veel lekkerder ook. Hoewel: dat laatste is een kwestie van perceptie ;-)