In een jaar tijd steeg de dieselprijs in Frankrijk met 23% en de benzineprijs met 15%. Voor een liter diesel, de meest verkochte brandstofsoort, betalen Fransen inmiddels €1,51. De Franse regering wil per 1 januari de accijnzen op brandstof verhogen. Honderdduizenden Fransen protesteerden al online en de video van de Bretonse Jacline Mouraud op Facebook werd in een paar dagen 5,7 miljoen keer bekeken. Het protest culmineert op 17 november, als boze Fransen - te herkennen aan hun 'gilet jaune', gele hesjes - de snelwegen dreigen te blokkeren.

Extra accijnsverhoging
Volgens de Franse regering is de stijging van de brandstofprijzen grotendeels te wijten aan de hogere prijs voor ruwe olie. De brandstofprijzen liggen overigens in Frankrijk in verhouding tot veel andere Europese landen wel degelijk hoger, schrijft het FD. Niet verwonderlijk dus dat de voorgestelde accijnsverhoging per 1 januari extra olie op het vuur gooit. Met het oog op de klimaatplannen is de regering van plan de huidige 'groene' accijns (diesel 7 cent, benzine 4 cent) verder te verhogen.

"Maatregelen die goed zijn voor de planeet zijn niet terug te draaien"
In reactie op de protesten gaf de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, maandag aan dat de regering die verhoging niet zal schrappen. "We kunnen de ecologische transitie, de omschakeling van het Franse wagenpark, niet schrappen." In Frankrijk gold de afgelopen jaren een fiscaal voordeel op dieselauto's en diesel. In 2022 wil de Franse president Macron benzine en diesel weer gelijkgetrokken hebben als een van de maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering. In de woorden van Édouard Philippe, de Franse premier: "Maatregelen die goed zijn voor de planeet zijn niet terug te draaien."

Supermarkten winnen sympathie
De Franse supermarktketen Leclerc was er dit weekend als de kippen bij om in te spelen op het ongenoegen van de modale Fransman. In alle 684 benzinestations verkocht Leclerc brandstof tegen de inkoopprijs. Voor zo'n €1,45 konden de Fransen hun tank volgooien. Het succes van de stunt deed topman Michel-Edouard Leclerc besluiten de actie tot het einde van de maand voort te zetten. "Het ongenoegen van vandaag is terecht. Het is belangrijk dat we een signaal sturen naar de overheid", zegt hij in De Standaard. Concurrent Carrefour besloot niet achter te blijven en verkoopt tot en met 17 november ook brandstof tegen inkoopprijs op zijn ruim 200 tankstations. Voor beide ketens zal een belangrijk deel van de overweging zijn dat zij hiermee de sympathie winnen van het publiek, dat het leven alleen maar duurder ziet worden.
Dit artikel afdrukken