Op ons melkveebedrijf doen we aan weidevogelbeheer. We maaien een aantal percelen later dan normaal en we zetten land onder water. Dat is niet goed voor onze melkproductie maar wel goed voor de vogels. Het weidevogelbeheer werkt bij ons en daar genieten we van. Wat we precies doen, spreken we af met ‘het natuurcollectief’. We maken afspraken over wanneer we wel en niet maaien en tot wanneer het land onder water staat.
Afhankelijk van de zwaarte van het pakket maatregelen krijgt de boer geld uitgekeerd. De man van het landschapsbeheer, Ton Peters, noemt dat in Trouw "verkapte steun aan boeren." Wij noemen het een schadevergoeding. Ik zou graag zien dat we in de landbouw echt geld kunnen verdienen met onze inzet voor natuur. Maar zover is het echter nog niet. Wij doen aan weidevogelbeheer omdat we ervan genieten. Als je het puur economisch bekijkt, kan je er beter mee stoppen en het gras gewoon voor je koeien maaien.
"We kunnen niet groen denken als we rood staan," zei Kees Hanse over de inkomenspositie van boeren. Ik zie in deze uitspraak vooral hoe enkel de productie van voedsel betaald wordt en de inspanningen voor natuurdoelen niet. Wil de boer serieus worden aangespoord om meer aan biodiversiteit te doen en ruimte te geven aan flora en fauna-doelen, dan moet dat betaald worden.
Inzien dat boeren een inkomen moeten verdienen is de eerste stap. De vraag hoe we landbouw willen bedrijven staat daar los van. Toch is het beleid vooral daarop gericht. Nieuwe op natuurbescherming en bevordering van biodiversiteit gerichte regels en wetten jagen de boer op kosten en ondermijnen zijn verdienmodel. Wie de boer beloont voor ecosysteemdiensten stelt daar inkomsten tegenover voor zijn actieve bijdrage aan zaken die we in het publieke belang willen. Dat is niet meer dan logisch, omdat de boer er kosten voor maakt.
Inzien dat boeren een inkomen moeten verdienen is de eerste stapZo kan kleinschalige melkveehouderij ook weer een serieuze mogelijkheid zijn om een toereikend inkomen te verdienen. Ook voor Sicco Mansholt stond de inkomenspositie van de boer voorop. Toen wilden we dat de boer opschaalde; nu dat hij niet verder groeit, c.q. dat hij krimpt. Die krimp valt deels te financieren als beloning voor ecosysteemdiensten aan de samenleving. Ik wil niet zeggen dat de overheid moet bepalen hoe boeren boeren, maar wel dat er een serieus alternatief moet zijn als je anders wilt boeren.
Ton Peters zegt in Trouw dat hij ‘te vaak’ ziet gebeuren dat boeren subsidie krijgen zonder zich aan de afspraken te houden. "Er is ook niemand die hen tegenhoudt." Dit klopt gewoon niet! Vorige week kregen wij een controleur over de vloer. Hij wilde al het land zien en rekende tot drie cijfers achter de komma uit of we wel aan de regelgeving voldeden. Wat bleek, we hadden een klein rekenfoutje gemaakt. We werden ‘gematst’, als we het nog aanpasten was het geen probleem. Prima, dat hebben we gedaan. Twee dagen later was de controleur van de NVWA er weer, even kijken of we ons wel aan de afspraak hadden gehouden.
Ieder jaar komt minstens één keer een controleur langs, soms zelfs wel drie of vier keer. We worden zelfs zoveel gecontroleerd dat we ons gewantrouwd voelen. Dat is jammer.
In de grafieken bij Peters artikel viel mij op dat de resultaten in de reservaten maar matig zijn. Het aantal grutto’s neemt daar al een paar jaar af, en nog steeds. Op land dat onder boerenbeheer valt, is de populatie stabieler dan voorheen. Voor scholeksters geldt zelfs dat ze het op boerenland beter doen dan in de reservaten. De kievit staat overal onder druk en laat in de reservaten een hardere daling zien dan op het beheerde land. In het algemeen staan de weidevogels dus onder druk, ook zonder boeren. Predatoren hebben daar ook een aandeel in. Vindt Peters het niet vooral lastig of frustrerend dat de reservaten niet echt betere resultaten laten zien dan de boeren? Hij rept er met geen woord over.
Weidevogels en natuur staan in ons kleine Nederland onder druk. Als we willen dat daar ruimte voor blijft, dan moeten we daarvoor betalen en er een verdienmodel voor maken. Nu worden boeren in ieder geval niet rijk van weidevogelbeheer of andere inspanningen voor de natuur. De markt doet zijn werk en drukt de vogels uit het systeem. Willen we daar een andere kracht tegenover zetten?
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Chris van Bruggen,
Je gooit het wel over een andere boeg. Eerst was de reden waarom het een verdienmodel moest zijn omdat Chris van Bruggen een verdienmodel moest hebben (naar de toekomst toe) en nu is de reden van een verdienmodel ineens omdat anders het gevaar dreigt voor verdere intensiverring en dus dat alle niet voor de bedrijfsvoering noodzakelijke maar voor de maatschappij wenselijke flora en fauna verdwijnt.
De eerste reden daar heb je nog geen antwoord op gegeven, Dick Veerman overigens ook niet.
En de 2de reden is ook onzin, de bedragen en de voorwaarden zijn dusdanig gekozen dat het concurrerend is en dat dus een deel van de boeren mee doet. Meestal is het net iets meer dan concurrerend, bijv. slechtste en ongunstig perceel, opp. telt eventueel wel mee voor bijv. grondgebondenheid en mestafzet en wat harder hooi heb je ook nodig. Omdat het concurrerend moet zijn kan de vergoeding dus varieren afhankelijk van het primaire verdienmodel.
Boy Griffioen,
Concurrerend en meestal net iets meer als je alles telt, bij het saldo van je eigen gewassen is ook arbeid niet meegenomen. Waarom zou je dan voor iets wat al concurrerend is (meestal net iets meer en heel moe word je er niet van om de plas-dras pomp aan te zetten) extra betaald moeten krijgen?
#56 Duim, 10 duimen als ik ze kon geven.
Wellicht goed om ook even in te gaan op de bemesting met ruige mest:
1) Wat is dat, ruige mest?
2) Waarom / waarvoor juist ruige mest? (en geen drijfmest en/of kunstmest)
Extra, side question vraag en mag de Redactie lezen als voorzet voor een specifiek artikel.
Waar komt de koolstof (C), waarschijnlijk stro vandaan wat in de ruige mest zit?
Deze extra vraag stel ik omdat de vraag om te stoppen met drijfmest (het mengen van poep en pies wat ammoniak oplevert) meer en meer naar voren komt:
Enerzijds hier Linked IN post van Frank Verhoeven
Kwam ook ter sprake in dit draadje Geen drijfmest, dan maar allemaal vaste mest? . De getallen hierbij ontbreken, mede daarom mijn vraag ;-)
Ik vroeg nog even naar gegevens. Uit die gegevens kan je misschien ook opmaken dat het als tussenstop voor de trek wordt gebruikt.
23 maart: 24 grutto's, 15 kieviten, 6 scholeksters, 4 tureluurs
29 maart: 18 grutto's, 7 kieviten, 6 scholeksters, 16 tureluurs
6 april: 9 grutto's, 11 kieviten, 4 scholeksters, 10 tureluurs
12 april: 6 grutto's, 4 kieviten, 8 tureluurs, 10 watersnippen
20 april: 7 grutto's, 12 kieviten, 14 tureluurs, 5 watersnippen, 2 slobeenden
26 april: 12 grutto's, 7 kieviten, 15 tureluurs, 3 watersnippen, 2 bergeenden
4 mei: 9 grutto's, 13 kieviten, 15 tureluurs
11 mei: 4 grutto's, 10 kieviten, 25 tureluurs, 5 watersnippen
25 mei: 12 kieviten (met jongen), 30 tureluurs
1 juni: 30 tureluurs, 1 zomertaling en nog kieviten
Mooi om ook aantallen te kunnen noemen. ej van Ginkel merkte al eerder op dat het idee heerst dat natuur te koop is (#30). Ik vind het mooi om cijfers te kunnen delen maar wil dat ook in bescheidenheid/nederigheid doen. Ik ben mij er van bewust dat het enige wat ik kan doen: ruimte bieden en om de nesten heen maaien is. Ik kan tenslotte geen ei leggen...
Heel mooi inzicht, inkijk ontstaat zo voor de meelezer Chris.
Ik zou de link ook naar je vogelteller sturen en/of appen. Dan kan zij/hij zien waarvoor die het ook doet. Het wordt gepresenteerd aan het publiek, een publiek wat oprecht geinteresseerd is.
De bemestingsvragen stelde ik vanuit good practice voor gebruik van de grond. Het risico bestaat in de praktijk dat mest die niet ingezet wordt, hoeft te worden ingezet op beheersland, ingezet wordt op ander land als extra. Dat laatste brengt het risico met zich mee van mineralen verliezen naar oppervlakte- en grondwater. Op papier klopt alles keurig tot in de derogatie aan toe. In de praktijk kan een perceel over bemest worden.
Helemaal eens dat de verweving van meer natuur inclusief in landbouw ook beter ingebed mag/moet worden in beoordeling en afrekening hierop.
Je attendeert me erop dat ik in deze bijdrage de biodiversiteit niet benoemd hebt: rabobank-we-are-going-to-create-a-new-normal
#52 Wij doen dit jaar:
2 ha + 2 ha rust van 1 april tot 8 juni
1,5 ha rust van 8 mei tot 22 juni met voorweiden
1 ha plasdras
0,5 + 0,5 + 0,3 + 2 ha kruidenrijkgrasland
2 ha extensief weiden
Deze 10 hectare beheer is geclusterd en door elkaar gehusseld (daarom heb ik de losse oppervlakten genoemd).
Daarnaast doen hebben we botanische weideranden. De kanten bemest je minder en hebben we dit jaar ook nog niet gemaaid. Dit jaar hebben we om 11 nesten heen gemaaid buiten dit beheer om.
We doen dus aan verschillende soorten beheer. Dat geeft de beste resultaten voor de vogels. Ook krijg je dan op de vergoeding een combinatie opslag. Daarom rijden we ook nog ruige mest uit op sommige van deze percelen. (Jeroens eerdere vraag)
De genoemde 10 ha zit tegen het dorp aan. De plasdras ligt in het midden van het cluster. Vogels zitten aardig goed verdeeld over deze oppervlakte maar wel dichterbij/op de plasdras.
Op deze grond kom je tijdens de rustperiode niet. Daar wordt geteld met alarm tellingen (hoeveel vliegt er op?) In 2018 waren dat: Twee tureluur, acht grutto, acht kievit, twee scholekster, drie krakeenden en een slobeend (nesten waar we omheen maaide zitten hier niet bij meen ik). Deze info kreeg ik van het collectief. Nu, 2 jaar later, hebben de aantallen een vlucht genomen. Ik meen dat de vogelteller bij ons zei dat er rond de 35 vogels zitten. Ik zal hem ook nog eens vragen.
Predatie is een probleem maar ervaar dat thuis minder (wat vind ik normaal?). Er zitten wel volop kraaien, ooievaars en katten. Vossen hebben we (nog) niet. (predatie stelde het collectief ook stellig aan de orde)