Tros Radar besteedde in zijn uitzending van 7 april aandacht aan de suikeralternatieven die als gezondere keuzes worden gepresenteerd, meldt EVMI. Stevia werd door hoogleraar endocrinologie Aart Jan van der Lelij als 'volksverlakkerij' weggezet: “Inderdaad, pure steviolglycosiden bevatten niet of nauwelijks kilocalorieën. Maar het aanwezige vulmiddel maltodextrine is een zetmeel, een koolhydraat”, zegt hij, dat in het lichaam weer wordt omgezet in... glucose.

Volgens Radar is aspartaam een 'simpel, onschuldig zoetsmakend eiwit', in tegenstelling tot de beweringen op internet dat het 'levensgevaarlijk’ en ‘kankerverwekkend’ zou zijn. Ook verwijst Radar naar het recente advies van de EFSA dat aspartaam veilig is.

De diverse ‘natuurlijke’ suikers die als gezondere alternatieven te koop zijn (ahornsiroop, ruwe rietsuiker, oerzoet, agavesiroop, koudgeslingerde honing, palmbloesemsuiker en kokossuiker) werden in het programma door de ook aanwezige hoogleraar voedingsleer Martijn Katan eenvoudig gekarakteriseerd als: "gewoon suiker, waar je gewoon dik van wordt."

Op Foodlog is inmiddels een uitgebreid dossier opgebouwd over suiker in al zijn verschijningsvormen.
Dit artikel afdrukken