Volgens Radar is aspartaam een 'simpel, onschuldig zoetsmakend eiwit', in tegenstelling tot de beweringen op internet dat het 'levensgevaarlijk’ en ‘kankerverwekkend’ zou zijn. Ook verwijst Radar naar het recente advies van de EFSA dat aspartaam veilig is.
De diverse ‘natuurlijke’ suikers die als gezondere alternatieven te koop zijn (ahornsiroop, ruwe rietsuiker, oerzoet, agavesiroop, koudgeslingerde honing, palmbloesemsuiker en kokossuiker) werden in het programma door de ook aanwezige hoogleraar voedingsleer Martijn Katan eenvoudig gekarakteriseerd als: "gewoon suiker, waar je gewoon dik van wordt."
Op Foodlog is inmiddels een uitgebreid dossier opgebouwd over suiker in al zijn verschijningsvormen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In kortere woorden dan wat Tedje zegt wilde ik ook zeggen: Je moet ook geen stevia kopen uit de supermarkten waar maar heel weinig stevia in zit en de rest troep als vulmiddel heeft. Ik koop de mijne in vloeibare vorm bij de steviadrogist en die is prima, niet bitter en kan al snel heel zoet zijn.
De stevia van de bekende merken, zelfs die van de Aldi zijn echte neppers, helemaal links laten liggen dus.
@Tedje #1, helemaal gelijk. Het gewone honingkruidblad is gewoon een zoet plantje waar niks mis mee is. Vooruit dan toch wel een beetje mis; het is niet altijd even lekker.
Tros radar heb ik niet gezien, dus ik reageer op de berichten die hier staan. Niet Stevia (een erg zoet smakend plantje dat al heel lang in gebruik is als zoetstof) is volksverlakkerij, maar wel de industrie die een heel klein beetje Stevia (vaker nog een beetje geïsoleerde steviosiden) mengt met veel andere stoffen en dan grote letters Stevia op het pak zet. Als je precies wilt weten hoe het zit met Stevia, steviosiden en andere zoetstoffen, lees dan de boeken van professor Jan Geuns uit België, die vrijwel zijn hele leven aan onderzoek naar deze plant wijdde. Zoals het voor leken geschreven: Stevia en steviolglycosiden: de naakte waarheid over Stevia of de politiek in zijn blootje.
In dit boek wordt ook veel informatie gegeven over al die andere zoetstoffen die te koop zijn. Feit is dat Stevia en ook de geïsoleerde steviosiden een eigen smaak meebrengen die mensen al dan niet waarderen (een beetje zoethoutachtig).
Veel mensen denken dat Stevia een superfood is, er worden allerlei medicinale eigenschappen van verwacht. Die zullen zich niet voordoen bij voedingsgebruik, want dan is de smaak al lang niet meer te harden. Wel zijn er interessante onderzoeken geweest o.a. in het ziekenhuis Aarhus (Denemarken), waarbij patiënten veel hogere doses steviosiden kregen toegediend en dan bleek het wel wat te doen bij o.a. diabetes en hypertensie.
Na een lange strijd heeft Geuns met zijn Europese Stevia Vereniging eind 2011 gedaan gekregen dat steviolglycosiden zijn toegelaten in voeding, maar nog steeds is elk land vrij er in om de blaadjes van Stevia al dan niet te bestemmen als novel food. We hebben het hier over een kruidje dat in de Andes al eeuwenlang onderdeel van thees uitmaakt. En in Belgie aantoonbaar ook al werd gebruikt voor 1997. Wanneer wordt dit soort zaken nu eens uit het novel food regime gehaald zodat culinaire innovatie weer mogelijk is met voedingsmiddelen uit de derde wereld?