Qlima ontwikkelde de Waste Reducer. Dit is een keukenhulp die je organisch afval tot wel 80% reduceert. Hierdoor zou je geen vieze luchtjes of beestjes meer in je keuken hebben én minder afval overhouden. Het ontwerp kreeg alvast de internationale Red Dot Design Award.

Hoe werkt het?
De Waste Reducer bevat een 5-liter afvalbakje, waarin je je organisch afval (groente, rijst, vlees en etensresten) plaatst, liefst niet meer dan 500 gram per keer. In een 19-uur durende cyclus haalt het apparaat vervolgens het water uit je afval, waardoor het volume met wel 80% afneemt. Dat kost 1,2 kW per cyclus - je kunt wel ondertussen het bakje bijvullen. Daarnaast bevat het apparaat 2 geurfilters met actieve koolstof die geurtjes absorberen. Wat je overhoudt is 'droog' afval. Dit zou hygiënisch zijn en is gewoon aan te raken met je handen en kan zo in de vuilnisbak. Het apparaat zelf is door zijn strakke design gemakkelijk te onderhouden.

Volgens Qlima is het reduceren van afval niet alleen goed voor het milieu maar bespaart het ook kosten omdat het ophalen van huisvuil duur kan zijn. Doordat het volume van het afval afneemt, hoef je de GFT-container minder vaak te laten legen.

'Qlima Waste Reducer', <a href=
De Qlima Waste Reducer reduceert je bio-afval met maar liefst 80%


Zinvol of absurd?
Vraag: is deze afvaldroger van €249 een zinvol keukenapparaat of is dit een absurde oplossing voor een niet-bestaand probleem?
Dit artikel afdrukken