Twee-en-een-kwart miljoen fruitvliegjes laten de Californische autoriteiten los boven Los Angeles. Het fruitvliegjesbombardement - bestaande uit steriele mannetjes - is het antwoord op de ontdekking van 2 wilde mediterrane fruitvliegjes.
Twee fruitvliegjes waren het. Maar wel de verkeerde. Ambtenaren van het California Department of Food and Agriculture ontdekten in de wijk Leimert Park van Los Angeles 2 wilde mediterrane fruitvliegjes. Hoe de vliegjes er terecht gekomen zijn, is nog onbekend maar ze zijn waarschijnlijk met niet-geïnspecteerde versproducten meegelift.

Mediterrane fruitvliegjes horen niet in Californië. Ze gelden dan ook als invasieve exoten. Zo kennen we in Nederland en België inmiddels de Suzuki-fruitvlieg, die zoals naam al zegt in Azië thuishoort en niet bij ons. Maar het beestje richt hier wel schade aan.

Invasieve soorten verdringen de lokale, tasten lokale fruitteelten aan en hebben vaak geen natuurlijke vijanden. Mediterrane fruitvliegjes 'lusten' wel 250 soorten fruit en groente en kunnen bij uit de hand lopende verspreiding de staat volgens het California Department of Food and Agriculture tot zo'n $1,8 miljard per jaar kosten. Daarom neemt Californië drastische maatregelen.

Rondom Leimert Park is een quarantainegebied ingesteld van 180 vierkante kilometer, dat omvat grote delen van Los Angeles. Telers, groot- en detailhandelaren hebben vervoersrestricties opgelegd gekregen. Bewoners mogen fruit uit eigen tuin natuurlijk wel opeten en verwerken. Als ze denken dat hun fruit en groente besmet zijn met larven van fruitvliegen, kunnen ze de gratis ongedierte-hotline van de staat bellen. Willen ze het weggooien, dan moeten ze het in dubbele vuilniszakken in de gewone vuilnisbak doen.

Maar de belangrijkste maatregel van het CDFA is het vrijlaten van circa 2,25 miljoen steriele mannetjesvliegjes, vanuit een vliegtuig. De steriele mannetjes worden gemerkt met een speciale paarse kleurstof en "gewoon losgelaten vanuit de bodem van de cabine", aldus The Independent. Als alles goed gaat, zullen de vrouwelijke exemplaren van de invasieve vliegjes zich niet verder voortplanten.