Het Amerikaanse bedrijf Alphabet, het moederbedrijf van Google, houdt zich bezig met het elimineren van de gelekoortsmug door ‘steriele’ mannetjesmuggen de wereld in te sturen, schrijft Bloomberg. In een publicatie in wetenschapstijdschrift Nature Biotechnology beschrijven onderzoekers de effectiviteit van de 'steriele insectentechniek'.

De vrouwtjesmuggen van de soort Aedes aegypti (gelekoortsmug) kunnen verschillende tropische ziekten overbrengen zoals malaria, dengue en gele koorts. In het Debug Project worden mannelijke muggen geïnfecteerd met de Wolbachia-bacterie. Dit maakt hen praktisch onvruchtbaar. Wanneer zij vervolgens in groten getale in het wild worden losgelaten en paren met vrouwelijke muggen, zullen de resulterende muggeneitjes nooit uitkomen. Door op deze manier de voortplantingscyclus te verstoren, sterft de infectueuze muggenpopulatie langzaam uit.

Om deze aanpak in de praktijk te testen, werden tijdens het muggenseizoen van 2018 op 3 locaties in Californië dagelijks 80.000 steriele mannetjesmuggen losgelaten, in totaal 14,4 miljoen muggen. Met behulp van muggenvallen werd vervolgens gekeken hoe de verhouding tussen mannetjes- en vrouwtjesmuggen veranderde. Uit de resultaten bleek dat tijdens de piek van dit muggenseizoen, Wolbachia-geïnfecteerde mannetjes op deze locaties meer dan 93% van de vrouwelijke muggenpopulatie verdrongen.

Het onderzoek bewijst dat voor de mens gevaarlijke insectenpopulaties, zoals de ziekten overdragende Aedes aegypti, zonder chemische insecticiden te reduceren zijn.
Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
Reageer
  • Deel
Druk af