We checkten even grof wat een concentratie op de Noord-Europese markt betekent aan de hand van de jongste WER/CBS-cijfers van de agri-export van Nederland. Duitsland, België, Engeland en Frankrijk nemen ruim €50 miljard aan landbouwproducten van ons land af. Onze export in voedsel bedraagt ruim €90 miljard. Dat zou een krimp van de productie, gemeten in verkoopwaarde, betekenen van circa 55%.
Ouwehand refereert aan de driehoek die in de periode na WO II ging gelden als het verzorgingsgebied dat Nederland voor zichzelf definieerde.
Met de productie die de PvdD ziet als reëel voor Nederland, zal Nederland nog bijna evenveel exporteren als ons eigen gebruik van in ons land geproduceerde landbouwproducten. Op dit moment exporteert Nederland grosso modo het tweevoudige van zijn eigen consumptie.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
John, wie zegt dat een pootje en een oortje niet naar China mogen? Tot voor kort gingen er grote volumes hele karkassen naar China. Dat is wel een punt.
Het exporteren van paprika's naar China ook: je kunt ze beter daar tellen.
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjtuamHwvvYAhXIEVAKHf3UCrsQFggnMAA&url=https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2017/03/nederlandse handel in agrarische producten.pdf&usg=AOvVaw1-tMI809Y3pKxbMSxSUIkY
30 miljard verschil tussen import en export, 2 miljoen hectare landbouwgrond. Dat betekent een handelsoverschot van 15 duizend euro per hectare per jaar. En dat willen ze ruilen voor natuur? Voor onredabele export hebben we geen beleid nodig dat regelt de economie wel.
als een kilo varkenspoten in China net zoveel opbrengt als een kilo varkenshaas in Duitsland, moeten we dan minder varkens houden en de duitsers varkenspoot leren eten of toch blijven werken naar een goede vierkantsverwaarding? \
zo ook met bloemen en planten die heel Europa en de wereld overgaan, een zeer rendabele pelsdierhouderij. Hoogwaardig plant en fokmateriaal wat met een dikke plus verkocht wordt in opkomende markten. Beetje kort door de bocht om op export waarde de omvang van de productie te bepalen.
Het is een mooi streven. Nederland met als voedsel verzorgings gebied voor pak m beet 500-600km om ons heen. Nu is dat eigenlijk al zo. Ga bijvoorbeeld eens naar München. Je ziet daar product uit Nederland en uit Polen. Maar het probleem is dat Nederland een hele hoge standaard heeft wat kwaliteit betreft. Dus als men kan kiezen tussen babymelk uit eigen land (China) of duurder uit Nederland zal er een gedeelte voor het product uit Nederland kiezen. En zo is dat ook met varkensvlees, paprika, appels enz. Moet je dan zeggen "dat krijg je niet"? Dat is dan best egoïstisch.
Wij hebben hier ook een voedings (infra)structuur die zijn weerga niet kent. Hierdoor kunnen wij vrij gemakkelijk schakelen. Als er ergens een tekort dreigt kunnen de boeren en tuinders in Nederland dat best snel invullen. Door deze (infra) structuur. En tekorten in sommige landen zullen er altijd zijn in bepaalde perioden. Moeten we dan weer zeggen "dat krijg je niet"? Zolang er dus nog niet overal voldoende voedsel beschikbaar is, zal er getrokken worden aan dat wat wij hier produceren. En de aarde is rond dus diegene die nu in Afrika nog aangewezen zijn op "slecht" voedsel uit eigen land, zullen als zij het beter krijgen ook beter voedsel gaan kopen. Zo draaien we in een kringetje rond. Wij moeten dus met onze kennis en technieken eerst zorgen dat er overal op de wereld voldoende veilig voedsel beschikbaar is. In theorie zou dat kunnen. De praktijk blijkt vaak anders. Er kunnen oogsten mislukken door ziekten en plagen, vorst, te warm, te nat, te droog enz. Het zal dus niet meevallen om dit te realiseren. (Toch is dat een van de mogelijke oplossingen)
Moeten we dan maar egoïstisch zijn en nee verkopen? Daarmee wordt het mogelijk nog erger. Het feit dat wij hier zo'n goede structuur, veel kennis en techniek hebben vindt zijn oorsprong juist doordat wij van die lage marges hebben. We zijn dus altijd op zoek naar mogelijkheden voor een lagere kostprijs om onze marge te verhogen. Dat dit ten koste kan gaan van, is soms de keerzijde. Maar als we het niet zouden doen omdat de prijs hier dusdanig hoog is dat je een goed inkomen naar alle arbeid hebt, kan dat mogelijk een nog groter gevolg wereldwijd hebben. Dus Esther; Denk er nog even over na voordat je de helft van de boeren en tuinders "wilt helpen".
Ik ben niet zo actief op Foodlog, maar vind het wel een machtige site, waar mensen met veel kennis van zaken hun meestal genuanceerde en kritische meningen geven. Dank Dick daarvoor! Dan over het onderwerp hierboven. Volgens mij heb ik iets dat hier wel bij aansluit. De link hierna heb ik in het verleden al eens gegeven op deze site, maar geen reactie gehad. Het gaat om het artikel Renderend Landschap, dat Gert Jan Jansen van Hof van Twello een aantal jaren geschreven heeft. Het staat op de site van De 12 ambachten, van de onlangs overleden Sietz Leeflang, en beschrijft een landbouwmodel voor Nederland dat naar mijn mening interessant genoeg is onder de aandacht te brengen. Waar Gert Jan schrijft over de Nederlandse markt, kun je misschien ook lezen: Noord-Europese markt. Graag zou ik dat de experts op Foodlog indien mogelijk het stuk eens lezen, en dan hoor ik graag of iemand hier ook een mening over heeft, en zo ja welke mening. Het artikel kan als het interessant genoeg is ook dienen als input voor een interview met Gert Jan Jansen. (Waarbij zijn boek dan ook betrokken kan worden.) Dit is de link: Renderend Landschap