36
Fotocredits: Esther Ouwehand, Apdency

Flash PerspectiefGedonder in de Partij voor de Dieren

Het bestuur van de PvdD blijkt fractievoorzitter Esther Ouwehand opeens niet meer te willen als lijsttrekker. Het nieuws kwam zaterdag naar buiten, nadat vorige week een ambitieus progamma van de partij mét Ouwehand als trekker naar buiten was gekomen.

Dom natuurlijk, want de partij staat (stond?) alweer op winst volgens de peilingen. Gedonder in de partijkoers kan minder zetels betekenen.

Ouwehand blijkt zich te verzetten tegen een wens van het bestuur: lokale (en provinciale) PvdD-politici mogen niet deelnemen aan gemeenteraden of provinciale staten. Dergelijke als oekaze opgelegde wensen van het bestuur blijken de reden voor de burn-out van Ouwehand vorig jaar. Ouwehand vond en vindt het gedrag van het bestuur ondemocratisch.

Heel wat partijleden staan volgens de Volkskrant achter Ouwehand. Dat blijkt ook uit de steun die Ouwehand krijgt op X. En dat is natuurlijk logisch: met 7 zetels wordt de partij vermoedelijk groter dan D66 en CDA bij de komende verkiezingen. Dan mag en moet je ook mede-bestuursverantwoordelijkheid durven nemen waar die voor de hand ligt. Ouwehand ging dan ook de strijd aan met het bestuur van haar partij en maakte dat duidelijk door een openbaar geworden brief.

Naar verluidt zou vooral oud-fractieleider Marianne Thieme zich via het partijbestuur verzetten tegen het beleid en de persoon van Ouwehand. De laatste wist de partij na het vertrek van Thieme naar een gestage groei te brengen met inmiddels zicht op 7 zetels in de Tweede Kamer.

Uit de brief die Ouwehand schreef, blijkt dat ze het bestuur verwijt zich te gedragen als een ouderwetse actieorganisatie die wil dat de leden zich conform hun wil en inzichten gedragen en in ruil voor een plek op de kieslijst kadaverdiscipline eisen. Ouwehand zegt in haar brief het ongelofelijk te vinden dat het PvdD-bestuur 'ondemocratisch doordendert'. Dat past een moderne partij niet en veroorzaakt negatieve energie die het politieke succes van de partij schaadt. Nu het nieuws over het gedrag van het bestuur naar buiten is gekomen, zullen de leden en vooral de kiezer besluiten over het lot van de zittende bestuursleden.

de Volkskrant - Partij voor de Dieren verwikkeld in harde machtsstrijd: partijbestuur wil van Ouwehand af, 10 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #36
  • 7 okt '23
  • 12:30

En angst? Of te wel gebrek aan veiligheid? Bij tijdelijke contracten, bij ZZP ers (met zwakke condities), of bij direct met de baas (met macht), zijn situaties waar angst aanwezig kan zijn.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #35
  • 7 okt '23
  • 12:28

Hard op de inhoud zacht op de persoon is als jaren mijn motto. Maar hard op de inhoud (duidelijk), kan soms persoonlijk overkomen. Maar dan nog, eens. En soms moet je duidelijk zijn en dan is autoriteit nodig.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #34
  • 7 okt '23
  • 12:17

Duidelijk leiderschap is inderdaad nodig. Maar duidelijk leiderschap is niet hetzelfde als autoritair gedrag, integendeel. Ik moet denken aan wat mijn broer, die het 'klasje' van BuZa heeft doorlopen, vertelde over de manier waarop de diplomaten-in-spé zich in discussies moesten opstellen: "hard naar de inhoud, zacht naar de vorm". Het probleem van Ouwehand en Van Nieuwkerk (en van vele, vele anderen) is dat ze niet in staat waren dat onderscheid te maken.

En dat maakt ze tot slechte leiders. Immers, een leider die heel duidelijk is in wat hij/zij wil, die grenzen stelt, die weet welke resultaten behaald moeten worden en dat allemaal op een correcte, toegankelijke manier met zijn/haar ondergeschikten ter sprake brengt, die zal meer mensen méékrijgen dan iemand die andere fractieleden uit rancune negeert (Ouwehand) of die mensen dwingt op hun knieën excuses aan te bieden (Van Nieuwkerk). Aan een angstcultuur heb je uiteindelijk niets.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #33
  • 7 okt '23
  • 10:01

Een keer felle woorden gebruiken, of een kleine berisping, of duidelijk maken wat inhoudelijk wel of niet kan, dat hoort bij goed leiderschap. Altijd maar vriendelijk en positief blijven is 'fijn' maar zo werkt het niet. Ik heb de indruk dat a) we slinger inderdaad is doorgeslagen, en b) we erg gevoelig geworden zijn in onze maatschappij. We zouden daar een gesprek over moeten hebben in de maatschappij. Van Nieuwkerk was een tiran aldus zijn omgeving, of hij de grens over ging? Wellicht. Maar ook dat weten we niet zeker. Praat ik het goed? Nee dat is niet mijn bedoeling. Maar ook ik heb de indruk dat onze maatschappij teveel naar fluweel gedraaid is. Hoe het bij Ouwehand is of was? Geen idee. Maar daar ligt veel verantwoordelijkheid op haar schouders, en ze zal ook enorm veel uren maken, en dus soms wel eens wat pinnig kunnen zijn. Bij Arib denk ik ook dat die onderzoeken moeten stoppen (al weet ik daar natuurlijk niks van).

PS ik kan behoorlijk geïrriteerd zijn, en soms op inhoud zeer ontevreden. Misschien ben ik over de grens soms gegaan en heb ook wel eens een beetje een bullebakgedrag. Van Elon Musk en Steve Jobs werd dat ook gezegd (en nee ik wil me niet met hen vergelijken). Maar ik denk dat duidelijk leiderschap van groot belang is om grote resultaten te bereiken (op een snelle en efficiënte manier).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #32
  • 7 okt '23
  • 9:30

Het doel heiligt niet de middelen. Wel kan slinger doorslaan naar de andere kant.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.