Ouwehand antwoordt: Laten we de markt regionaal inrichten. Dat betekent Nederland en de landen om ons heen. De driehoek Parijs-Berlijn-Londen wordt vaak genoemd in het kader van regionale productie. Nu stuurt de overheid boeren de wereldmarkt op. Dat helpt boeren niet om een goede boterham te verdienen. Dat wil ze omdat "we de concurrentie op de wereldmarkt niet kunnen winnen", maar dat toch proberen met kunst en vliegwerk gericht op de laagst mogelijke kostprijzen. "Dan vraag je om structurele fraude."

We checkten even grof wat een concentratie op de Noord-Europese markt betekent aan de hand van de jongste WER/CBS-cijfers van de agri-export van Nederland. Duitsland, België, Engeland en Frankrijk nemen ruim €50 miljard aan landbouwproducten van ons land af. Onze export in voedsel bedraagt ruim €90 miljard. Dat zou een krimp van de productie, gemeten in verkoopwaarde, betekenen van circa 55%.

Ouwehand refereert aan de driehoek die in de periode na WO II ging gelden als het verzorgingsgebied dat Nederland voor zichzelf definieerde.

Met de productie die de PvdD ziet als reëel voor Nederland, zal Nederland nog bijna evenveel exporteren als ons eigen gebruik van in ons land geproduceerde landbouwproducten. Op dit moment exporteert Nederland grosso modo het tweevoudige van zijn eigen consumptie.
Dit artikel afdrukken