Van CDA tot GroenLinks en PvdA klonk inmiddels het oordeel dat Mark Rutte de stekker uit zijn vierde kabinet trok om macht te houden, maar wegliep voor verantwoordelijkheid. Ironisch genoeg verweet hij precies dat gedrag met veel gevoel voor melodrama na de val van zijn eerste kabinet aan Geert Wilders.

Nu doet hij het zelf. Hij koos voor macht op een moment dat het land muurvast zit op tal van dossiers: naast landbouw en natuur weet het niet hoe het met het woningtekort, de bouw van infrastructuur en ruimtelijke ordening moet omgaan, fors hogere defensie-uitgaven moet financieren, inflatie en arbeidstekorten kan tegengaan en zich op het gebied van watermanagement moet aanpassen aan klimaatverandering die harder gaat dan we dachten. En dan is er ook nog eens migratie. Een mooi rechts thema, waarmee de VVD de reversed take over van die partij en het CDA in de provincies door de BBB deels kan terugdraaien om te kunnen blijven regeren.

Rutte IV draaide naar links omdat de samenleving dat leek te doen. Nu de kwetsbare groepen protesteren en - zoals Ulrich Beck en Anthony Giddens voorzagen - de elite verantwoordelijk houden voor hun lot, draait Rutte terug naar rechts. Daar denkt hij te kunnen blijven zitten, ook al zegt de BBB hem niet te willen. Die nieuwe partij zal ook in de Tweede Kamer groot worden maar tot de VVD veroordeeld blijken.

Het is tijd voor een nieuwe generatie politici die snapt dat de onverenigbaarheid van sociale en ecologische en klimatologische uitdagingen geen taboe mag zijn. Als de samenleving wil verduurzamen, zullen we keuzes moeten maken, hoe ongemakkelijk die ook zijn, zegt levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel vandaag op Foodlog. Daarom zullen we het er goed over moeten hebben en keuzes maken. Dat doen we al veel te lang niet.

Nederland heeft dat goede gesprek en de keuzen die eruit resulteren dankzij Rutte verder opgeschort. Macht wint het altijd van verantwoordelijkheid voor inhoudelijke keuzen, lijkt hij te denken. Maar dat kan niet meer in een land waarin de problemen zo ver zijn opgelopen. Ergens doemt de muur op.
Zowel de linkse als rechtse oppositie wil maandag het Kamerdebat over de val van het kabinet aangrijpen om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Mark Rutte omdat hij de val van het kabinet zou hebben geregisseerd vanuit louter eigenbelang. Als die motie door een meerderheid wordt gesteund, zal de VVD-leider per direct moeten opstappen als premier. Dat meldde de Volkskrant gisteravond laat. Maar het ligt wat complexer vertelden experts op twitter onmiddellijk.
Dit artikel afdrukken