Boeren, bouwers en zelfs brave leerkrachten protesteren tegen de regering die wordt geleid door de VVD. Juist die partij heeft steeds alle begrip voor hen. Ze krijgen allemaal gelijk en geld van de VVD. Zelfs als de werkgeversvoorzitter van VNO-NCW zich in een oranje hesje hijst op het Malieveld, kan hij rekenen op steun omdat hij zo zielig is vanwege het kabinetsbeleid. Er moet gebouwd en winst gemaakt kunnen worden in Nederland. Weg daarom met die milieufratsen; de partij is het met hem eens.

Weg dus met de stikstofproblemen die Nederland blokkeren. De werkgevers verdienen het geld en dus gaat de regering dat regelen. Zo bedient ze ook de boeren. Onze boerenminister trok een half miljard euro uit om ook hen uit de brand te helpen.

Iedereen die protesteert wordt begrepen en kan rekenen op begrip, hulp en sympathie. Arjen Lubach maakte er gisteravond dolle pret van.

Terug naar de werkelijkheid. Inmiddels is de VVD zover dat maximaal 100 rijden bespreekbaar is. Dat spaart stikstofuitstoot en moet kunnen als het bouwen en geld verdienen mogelijk blijft maken.

Kennelijk moeten we kiezen. Het is het een of het ander en niet meer - zoals in het oude poldermodel - het een én het ander.

Er moet flink wat stikstofvervuiling worden teruggedrongen. Zo'n 30%, misschien nog wel meer. Omdat de boeren officieel goed zijn voor ongeveer 50% van de uitstoot in Nederland, moeten zij flink inleveren. Een bonte stoet concurrerende boerenorganisaties heeft inmiddels Aalt Dijkhuizen, de oud-voorzitter van Wageningen UR, in stelling gebracht om uit te leggen dat boeren niet hoeven te krimpen. Ze hebben alleen een beetje tijd en wat meer techniek nodig, dan komt het allemaal goed. Dijkhuizen is de man van het Nederlandse boerengroeiwonder uit de 'jaren '70 en '80 van de vorige eeuw en gelooft dat het oude recept ook in de 21e eeuw nog werkt.

In werkelijkheid kost het bergen niet meer terug te verdienen geld. Meer techniek om de vervuiling van landbouw in een te klein land op te lossen, jaagt de kostprijs van Nederlandse boeren de lucht in. Het is geen haalbaar economisch model.

Daarom zal de zielige werkgeversvoorzitter uiteindelijk winnen van de nieuwbakken boerenbaas van de oude stempel. Het is kiezen tussen wat vervuilt en niets opbrengt en wat vervuilt en wel geld verdient. Hoewel premier Rutte (VVD) niet van visie houdt, gaf hij er toch blijk van in de woorden die hij liet vallen in een bijzinnetje: 'we moeten oplossingen vinden in schaarste'. Hij neemt vanaf deze week duidelijk de leiding over het stikstofdossier, het moeilijkste uit zijn loopbaan als chef van Nederland.

Luister goed naar uw premier. Een beetje vervuilen mag, maar je moet het wel waard zijn. Dat is de toekomst van ons volgebouwde Nederland met een paar streepjes natuur die zo'n last hebben van al die stikstof van stad en boerenland.





Dit artikel afdrukken