Afgelopen december besloot de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service (FSIS) dat het vleesproduct van Beef Products Incorporated (BPI) ground beef, 'gemalen rundvlees', mag heten. Dat is wat anders dan 'pink slime', de naam waaronder het bekend werd door een beruchte tv-uitzending van ABC News.

ABC News liet vol dramatiek zien hoe een sliert klei-achtig roze spul uit een machine in een bak loopt.

Het bleek te gaan om 'finely textured beef'. BPI kwam door de uitzending in de problemen, klaagde ABC aan; in 2017 kwam het tot een miljoenenschikking. 'Pink slime' is namelijk helemaal niet vies, smerig of ongezond. Het is juist een vorm van verwaarding van restvlees en vermindert de voedselverspilling. Daarin krijgt BPI nu gelijk van de FSIS.

Supermager restvlees
Bij het slachten van runderen houd je altijd af- en uitsnijdsels over. Dat is een substantieel deel, bestaand uit stukjes vlees en vet, dat kan oplopen tot wel 30% van het karkasgewicht. BPI ontwikkelde een proces waarbij deze trimmings verhit, gecentrifugeerd en - met een wolkje ammonia - gesteriliseerd worden. De eindproducten: vet (tallow) en wat de industrie noemde 'lean finely textured beef', tot ABC er de naam 'pink slime' op plakte. Een benaming waar, een paar jaar later, McDonald's zich ook al eens tegen moest weren door een actie van de Britse TV- en kookboekenkok Jamie Oliver.

In het verleden werd het magere vlees, dat minder dan 5% vet bevat, in de VS gewoon gemengd met ander vlees. Hamburgerfabrikanten en vleesverwerkers waren maar wat blij met het supermagere vlees waarmee ze het vetgehalte in hun producten omlaag konden brengen.

In Canada en de EU is 'pink slime' niettemin verboden, vanwege de ontsmetting met ammonia.De uitspraak van FSIS kan verstrekkende gevolgen hebben. Tot nu toe mocht 'lean finely textured beef' uitsluitend als bijmenging verkocht worden. Het werd altijd gemengd met gehakt. Nu dit mechanisch verkregen vlees 'ground beef' mag heten, kan het in principe ook rechtstreeks aan consumenten verkocht worden. De grote vraag is natuurlijk of die consument het überhaupt nog wel wil nu het zo'n vieze bijnaam heeft gekregen

The New Food Economy ziet nog een ander probleem. Als dit product, dat dankzij een hoog-gemechaniseerd proces gemaakt wordt, 'ground beef' mag heten, dan mag kweekvlees straks ook zo heten. Dat wordt nogal verwarrend, omdat de doelgroepen voor beide vleessoorten sterk verschillen.
Dit artikel afdrukken