image

Hoera! Ze worden wakker. Dat denk ik als ik dit soort berichten tegenkom:
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) adviseert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om coccidiostatica en histomonostatica niet te laten bijmengen door veehouders in diervoeders.

Komt dit door het nu weer actuele dioxine-verhaal?

Over deze kwestie wordt al een tijdje gestreden in het Euro Parlement zo blijkt uit de gegevens.

De eerlijkheid gebied mij te vertellen dat ik nog nooit van deze stoffen had gehoord.

Gelukkig komt meer en meer het besef boven drijven dat wat we in het eten van de beesten stoppen ook in de voedselketen terecht komt. Sterker nog: dat dit gevolgen heeft voor onze gezondheid. Niet dat we er gelijk van neervallen, maar toch. De effecten op lange termijn zien niet te overzien. Reden om voorzichtig te zijn.


Aanvullende diervoeders hadden voorheen nooit hoge concentraties van risicovolle stoffen en de toediening daarvan was niet aan regels gebonden. Met het toenemen van de concentraties van deze stoffen in de aanvullende diervoeders, kan het zelf bijmengen door veehouders leiden tot te hoge concentraties in het eindvoer. De Europese Commissie overweegt een bijstelling van het beleid.

Stop! lees ik nu overweegt een bijstelling?
In de stukken van het Euro Parlement staat toch duidelijk dat de stoffen tot 31 december 2005 mogen worden toegevoegd, en per 1 januari 2006 geschrapt worden uit het repertorium!

We lezen verder: Andere additieven, zoals groeibevorderaars, vitamine A en D, seleen en koper, kunnen wel worden bijgemengd. De VWA stelt in haar advies dat het gehalte aan dergelijke stoffen in de bij te mengen grondstof niet hoger mag zijn dan 50 maal de gewenste concentratie in het diervoeder.

Dus we gaan hier toch een poldermodel hanteren. Er wordt een maximum aan stoffen ingesteld, en als de manipulators eronder blijven dan is er geen vuiltje aan de lucht. Zo blijven de bestaande economische belangen gewaarborgd en lopen wij geen gevaar! De geit en de kool gespaard, terwijl het kennelijk toch niet kosher is

Ik wil graag van de zorgen af. Dit soort berichten maakt het dan ook werkelijk tot een plezier om biologisch te gaan winkelen!

bron: zibb.nl
Dit artikel afdrukken