Je hoort steeds vaker over resveratrol. Dat is een stofje dat onder meer in rode wijn voorkomt. Reveratrol is een anti-oxidant, die er voor zorgt dat je ouder wordt en mentaal buitengewoon bij de pinken blijft. Proeven met ratten en muizen wezen al uit dat dieren die het stofje kregen niet de normale vertaging van hersenactviteit en alertheid vertonen bij het verouderen. De proeven waren altijd nog wat onzeker ten aanzien van de verlenging van levensverwachting. Daar is nu een antwoord op door tests met vissen.
De vissensoort nothobranchius furzeri leeft maar dertien weken en is daarom uitermate geschikt voor laboratoriumproeven. Ratten en muizen leven langer dan een 1 jaar en zijn minder makkelijk te testen.
Wat bleek: door voeding met resveratrol leven de vissen zo'n 50% langer en blijven ze er vitaler mentaal jeugdig van. Wat wil je nog meer? Evolutionair zijn vissen tenslotte onze voorouders.
Hoe meer van dit soort berichten er komen, hoe meer de verkopen van rode wijn waarschijnlijk gestimuleerd worden. Maar …. pas op. Als je het uit wijn wilt halen, moet je er waarschijnlijk zoveel van drinken, dat je eerder overlijdt aan lever- en hartaandoeningen ….. Voedingssupplementen waarin resveratrol is geïsoleerd bieden waarschijnlijk uitkomst, net als bij de Nothobranchius (die uiteraard geen wijn te drinken kregen, maar dergelijke supplementen).
Een andere oplossing: hibiscus-thee. Een bekend product uit het Midden-Oosten. Door de firma SafSap is het in Europa ontwikkeld tot een drankje dat te koop rond Brussel en Parijs, gebieden waar veel Arabische allochtonen wonen en werken.
Wat zo mooi is aan SafSap? Het bevat ca. 4x zoveel anti-oxidanten en waarschijnlijk nuttige resveratrol als rode wijn!
De aroma's voor het sapje zijn overigens ontwikkeld in Nederland.
Bron: Current Biology / Nyhedsmagasinet INGENIØREN (17/2/2006), met dank aan Ib Kidde-Hansen die me op dit artikel opmerkzaam maakte.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Resveratrol lijkt werkzaam te zijn bij allerlei 'moderne' kwalen. Wel is het uitkijken met overdoseringen. De optimale dosis ligt bij max. 150 mg. (één pil is meestal 50 mg).
Bij doses vanaf 350 mg gaan juist tegenovergestelde effecten optreden, en lijkt juist hartschade te ontstaan i.p.v. hartbescherming.
Een nieuwere pil is Longevinex, waarin Resveratrol (100 mg) gecombineerd wordt met Quercitine, flavonolen (die ook in wijn zitten) en vitamine D. Deze pil blijkt veel effectiever te zijn in het herstellen van DNA schade (en andere positieve effecten), en er zijn geen schadelijke effecten vastgesteld bij doses tot 7 gram (Pubmed 2011) - in tegenstelling tot pure resveratrol... al waarschuwen de onderzoekers toch voor mogelijke onbekende effecten van zeer hoge doseringen.
Waaruit eens te meer duidelijk wordt, dat een combinatie van natuurlijke stoffen veel beter werkt dan één geïsoleerde stof.
Weer een ondersteuning van mijn verhaal over alternatieven voor de combipil als 'medicijn' voor een gezonder en beter leven.
ps in het door Dick gemelde Safsap zitten ook natuurlijke stoffen gecombineerd.
JUS is verboden in Europa ! Het mag NIET verkocht worden. Jus bevat Noni sap en producten met Noni sap vallen onder de Novel Food wet. Jus is NIET geregistreerd nog aangemeld voor registratie.
Dus ....eerst even regelen en dan ( als het goed is en geregistreerd ) mag je het ook verkopen.
Meer nieuws over resveratrol, en vooral ook over Curcuma in kerrie, die beiden een krachtige werking hebben op DNA reparatie en het voorkomen van bepaalde kankers en andere aantastingen als botontkalking: http://www.warenwelenwee.nl/aantastingen_dna.html.
Omdat Curcuma beter werkzaam is in combinatie met andere flavonolen uit kerrie, is kerrie of geelwortel (Curcuma Longa)een net zo belangrijk aandachtspunt als resveratrol in natuurlijke context (zoals ik al eerder op Foodlog gemeld heb.
Serkan hoe staat het met je nieuwe product?
Melchior,
Een relativerende aanvulling op je bericht over Ristow's onderzoek door Pauling:
http://lpi.oregonstate.edu/ss10/exercise.html