imageimage

Zou het nou ook helpen als je ze als kruid bij je gebakken zalmmoot neemt?

Het toevoegen van oregano en rozemarijn aan producten helpt om omega-3 vetzuren vast te houden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Gezonde omega-3 vetzuren zijn vrij moeilijk toe te voegen aan producten omdat deze zeer vatbaar zijn voor oxidatie. De houdbaarheid van omega-3 wordt echter verlengd door extracten van oregano en rozemarijn toe te voegen. 'De resultaten van ons onderzoek kan de voedingsmiddelenindustrie helpen om functional foods te ontwikkelen met een langere houdbaarheid’, aldus de onderzoekers van de Louisiana State University.

Hogere percentages DHA en EPA
Uit testen bleek dat visolie, die niet was bewerkt met de kruiden, na verhitting tot 150 graden nog maar 16 procent DHA en 18.5 procent EPA bevatte. Na toevoeging van één en vijf procent oregano-extract bleken deze percentages te zijn gestegen tot respectievelijk 33 en 66 procent DHA en 45 en 69 procent EPA. Bij verhitting tot zestig graden bleken alle goede vetten te zijn geoxideerd.

Oregano meer geschikt voor bakken
Het toevoegen van 2,5 procent een rozemarijn-extract aan de olie bracht de percentages op 57 procent DHA en 58 procent EPA. Bij verhitting tot zestig graden bleek zelfs 88 procent van de DHA en EPA te zijn bewaard. Volgens de onderzoekers is voor het conserveren van voedingsmiddelen het toevoegen van rozemarijn geschikter, maar bij het bakken op hoge temperaturen kan beter oregano worden gebruikt.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken