image

Het is Pinksteren vandaag, het feest van extatisch in vuur en vlam staan. Juist nu is er goed nieuws voor mensen met aanleg voor de meest verschrikkelijke wijze om in vuur en vlam te staan: jicht. Chlorogeenzuur, de stof die ook de "helse adem" van koffiedrinkers veroorzaakt, lijkt te zorgen voor een verlaagde kans op deze aandoening.

Het verband tussen het drinken van koffie en een aanzienlijk verminderd risico op jicht wordt gelegd door wetenschappers van de University of British Columbia. Hun onderzoek is gepubliceerd in de nieuwe editie van Arthritis & Rheumatism. Het eet- en drinkpatroon van 45,869 mannen tusen de 40 en 75 jaar werd gedurende een langere periode onderzocht (veruit de meeste patiënten zijn man). Mannen die 4–5 kopjes dronken bleken 40% minder kans op jicht te hebben, zij die 6 kopjes dronken zelfs 60%. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog onzeker. Caffeïne zal hier niet de goede fee zijn, omdat theedrinkers geen verlaagd risico toonden. Het vermoeden is dat de anti-oxydant chlorogeenzuur voor verlaging van het gehalte urinezuur in het bloed zorgt en daarmee jichtvorming voorkomt. Chlorogeenzuur is overigens niet onverdacht. Het advies: mensen die jicht in de familie hebben en die koffie lekker vinden, moeten vooral doorgaan met koffie drinken. Verse jus is volgens andere wetenschappers een alternatief. In de toekomst kan het onderzoek wellicht een basis zijn voor een preventief medicijn.

Overigens is de koffie-oogst weer een bron van geweld tegen vrouwen.

bron: NewScientist.com
Dit artikel afdrukken