Het is Pinksteren vandaag, het feest van extatisch in vuur en vlam staan. Juist nu is er goed nieuws voor mensen met aanleg voor de meest verschrikkelijke wijze om in vuur en vlam te staan: jicht. Chlorogeenzuur, de stof die ook de "helse adem" van koffiedrinkers veroorzaakt, lijkt te zorgen voor een verlaagde kans op deze aandoening.
Het verband tussen het drinken van koffie en een aanzienlijk verminderd risico op jicht wordt gelegd door wetenschappers van de University of British Columbia. Hun onderzoek is gepubliceerd in de nieuwe editie van Arthritis & Rheumatism. Het eet- en drinkpatroon van 45,869 mannen tusen de 40 en 75 jaar werd gedurende een langere periode onderzocht (veruit de meeste patiënten zijn man). Mannen die 4–5 kopjes dronken bleken 40% minder kans op jicht te hebben, zij die 6 kopjes dronken zelfs 60%. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog onzeker. Caffeïne zal hier niet de goede fee zijn, omdat theedrinkers geen verlaagd risico toonden. Het vermoeden is dat de anti-oxydant chlorogeenzuur voor verlaging van het gehalte urinezuur in het bloed zorgt en daarmee jichtvorming voorkomt. Chlorogeenzuur is overigens niet onverdacht. Het advies: mensen die jicht in de familie hebben en die koffie lekker vinden, moeten vooral doorgaan met koffie drinken. Verse jus is volgens andere wetenschappers een alternatief. In de toekomst kan het onderzoek wellicht een basis zijn voor een preventief medicijn.
Overigens is de koffie-oogst weer een bron van geweld tegen vrouwen.
bron: NewScientist.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lotgenoot:
van een ervaren jichter:
Neem colchicine, ongeveer viermaal de voorgeschreven dosis om te beginnen(ik heb dat van mijn huisdokter: "tot je misselijk wordt!". Hij zegt dat hij dat niet mag zeggen, maar in de nood...) en dan de normale dosis tot de klachten helemaal weg zijn. Blijf dan vooral enkele dagen heel dicht in de buurt van het toilet :)
Drink zoveel mogelijk water. Bier is ook niet slecht. Koffie zal ook wel goed zijn. Die aanvallen in de zomer komen meestal omdat jichtslachtoffers dan te weinig drinken. Als ik bij de Duvel en de Orval blijf (in voldoende hoeveelheden), kan niets mij gebeuren.
de reden waarom dokters tegen koffie en bier adviseren, is omdat die dranken licht diuretisch zijn. Blijven drinken is de oplossing :°)
Lotgenoten.
Wat fijn dat jullie allemaal een idee hebben waar dat gemene jicht vandaan komt. Ook goed te horen dat het altijd wel wel weer eens overgaat. Maar daar heb ik nu geen boodschap aan. Al meer dan een week zit ik met een ontstoken grote (rechter deze keer) teen. Op eigener beweging ben ik metteen gestopt met alcohol, roodvlees en koffie. En nu lees ik dat koffie juist goed kan zijn??!! De arts heeft mij diclofenac voorgeschrteven. Na 3 dagen bleek dit niet te helpen en heeft een andere arts mij colchicine voorgeschreven. ook dit sloeg niet aan en nu heeft de vorige arts mij geadviseerd toch maar weer diclofenac te nemen. Zo gezegd zo gedaan maar alle goede bedoelingen tenb spijt, ik zit nog steeds met de pijnen die jicht veroorzaken.
Help!!
Thijs
Koffie tegen jicht.
Sinds en rondom mijn vijftigste heb ik last van jichtaanvallen. Vooral boven op mijn wreef (voet).
Het gebeurt binnen enkele minuten, soms kun je daarna niet meer fatsoenlijk lopen. Ik heb ook wel eens het geluk gehad het in twee voeten tegelijk te hebben. Dan is het einde oefening.
Diclofenac is een middel, het werkt echter bij mij heel langzaam. Met als gevolg, dat je snel meer tot je neemt. Dat heeft laatst tot een versnelde hartslag geleid. Als je iedere dag 1 tablet neemt is het te overzien, maar dan weet je niet meer waar de klachten door veroorzaakt worden. Ik denk veelal aan vlees, alcohol en ook koffie. Maar soms is het ook weer niet te determineren. Veel vocht (dus geen alcohol) laat de boel doorstromen. Maar geen melk, wel karnemelk.
Er is ook een middel dat dit alles preventief (voorkomt) aanvalt. Het is een medicijn wat ik weer niet krijg van mijn huisarts, omdat het weer van invloed is op andere kwalen (suiker, etc).
Kortom het is een pokke kwaal. Jan Wolkers had er ook last van (was gevoelig voor artisjokke en champagne). Dan dronk ie Gulderoedethee.
In ieder geval is het een kwaal waar je lekker over kunt lullen.
groet aan alle kwaalhouders
phons.
Wat precies?
Dit lijkt een grappige vraag, maar je kunt 'm ook serieus stellen: Iedereen gaat dood, dus uiteindelijk gaat niemand "het" overleven. Laat ik eens een mop vertellen:
Komt een man bij de dokter: "Dokter, heeft U de uitslag van mijn onderzoek al binnen?"
De dokter zoekt even in een stapeltje en trekt het onderzoek tevoorschijn. Hoofdschuddend leest hij het nog even door: "Nee, dit is niet zo fraai. Als ik u was zou ik onmiddelijk stoppen met drinken en verder slechts nog zonder suiker, zout en vet eten. Niet te veel ook."
De man vraagt, hevig geschrokken: "Maar ik neem aan dat ik dan wel langer leef?"
"Dat niet", antwoord de dokter: "Maar het lijkt wel een stuk langer."
Ik gebruik becel active en verder onverzadigde biologische olie om in te bakken en olijfolie.
Dit alles al jaren. De hoeveelheid linolzuur zal dus wel niet veranderd zijn. Voor de rest veel vlees, ook veel rood vlees van koe en lam en veel vis altijd met vel en kop bereid en minstens 2 ons groenten per dag als ik daar de aardappels niet bij tel. En in de weekends ongeveer 2 flessen wijn per dag. Dat is dus 6 flessen.
Zal ik het overleven?