Stap over je magnetronangst heen en leer koken met de magnetron. Het apparaat kookt gezond door zijn snelheid en het feit dat voedingsstoffen niet weg kunnen lekken.
Elk proces om eten te verwarmen, verkleint de hoeveelheid voedingstoffen die gevoelig zijn voor hitte. De chemische structuur van een aantal voedingsstoffen raakt beschadigd. Hoe langer je verhit, hoe meer nutriënten afbreken. De details hangen af van de tijd, de temperatuur en de specifieke vitamine.
Hoewel de magnetron nog altijd met wantrouwen wordt bekeken door voedingspuristen, blijkt het apparaat die schade juist te beperken. Op de Huffington Post zegt The Cooking Science Guy Guy Crosby: "Over het algemeen verlies je bij het verhitten in de magnetron minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld tijdens koken of bakken".
Het is een droge manier van verhitten. In water oplosbare vitaminen, zoals vitamine B en C, ‘lekken’ dan niet uit het voedsel. Bovendien is verwarmen in de magnetron een snel proces.
Wat is de beste methode om te verwarmen?
Procestechnoloog Ashim Datta denkt dat er geen beste manier van koken is. Welk product je verhit, welke methode je gebruikt en in welk apparaat je het doet, zijn onderling afhankelijke succesfactoren. Crosby ziet stomen als de beste manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, zeker voor groenten. Ook voedingsdeskundige Susan Nitzke ziet dit als een goede methode. Zij heeft nog een tip om verlies aan voedingsstoffen te beperken: "Snijd voedsel in grote stukken en kook het snel, direct voor het serveren". Zo verliest het voedsel zo weinig mogelijk voedingsstoffen. Dat is waar het allemaal om moet draaien.
Fotocredits: 'A day in the life of my opa and oma 6', Teunie van Hernen
Dit artikel afdrukken
Hoewel de magnetron nog altijd met wantrouwen wordt bekeken door voedingspuristen, blijkt het apparaat die schade juist te beperken. Op de Huffington Post zegt The Cooking Science Guy Guy Crosby: "Over het algemeen verlies je bij het verhitten in de magnetron minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld tijdens koken of bakken".
Het is een droge manier van verhitten. In water oplosbare vitaminen, zoals vitamine B en C, ‘lekken’ dan niet uit het voedsel. Bovendien is verwarmen in de magnetron een snel proces.
Wat is de beste methode om te verwarmen?
Procestechnoloog Ashim Datta denkt dat er geen beste manier van koken is. Welk product je verhit, welke methode je gebruikt en in welk apparaat je het doet, zijn onderling afhankelijke succesfactoren. Crosby ziet stomen als de beste manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, zeker voor groenten. Ook voedingsdeskundige Susan Nitzke ziet dit als een goede methode. Zij heeft nog een tip om verlies aan voedingsstoffen te beperken: "Snijd voedsel in grote stukken en kook het snel, direct voor het serveren". Zo verliest het voedsel zo weinig mogelijk voedingsstoffen. Dat is waar het allemaal om moet draaien.
Fotocredits: 'A day in the life of my opa and oma 6', Teunie van Hernen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
'Misfolded' eiwitten ipv 'unfolded' uit dierlijke producten worden in verband gebracht met het ontstaan van amyloid plakvorming op bloedvatwand (CVS) en in de hersenen (Alzheimer). Met Ig A kun je dat hooguit indirect meten (omdat amyloidplaque de ontstekingswaarden ongunstig beïnvloedt)... en het gaat hier om een proces van jaren. Ook een relatief overschot aan 'unfolded' eiwitten (gebrek aan 'folded') zou de receptoren wel eens ongunstig kunnen beïnvloeden, maar dat is een ander verhaal. Net zoals het voeren met ongegiste GM soja van vee.
Ik kan me interessanter onderzoek naar de eiwit-kwaliteit van zuivel en vlees voorstellen dan verder energie te steken in de magnetron (lijkt een beetje op het weggegooid geld steken in schaliegaswinning en nieuwe 'schone' - maar toch uiterst schadelijke - kolencentrales ipv meteen in groene energie). Zoals de invloed van al dan niet natuurlijke gevarieerde voeding en leefomstandigheden op die kwaliteit (al is dat antwoord eigenlijk ook al deels bekend, moet de goede methodiek in de conventionele intensieve veehouderij nog gevonden worden).
Theo: Denk je dat.......? Trouwens zowel Theo als Frank bedankt voor jullie expliciete antwoord. Een leuk onderzoek op dit gebied zou zijn met diepgevroren biest net zo lang in de de magnetron tot het begint te ontdooien ( max. temperatuur b.v. 20 grC) en aan kalveren voeren en bloedniveau Ig A monitoren. Leest iemand van de GD mee en is er nog een klein budget hiervoor?
@37 Engelbert toch. Uiteraard kan niemand om de temperatuurhoogte heen. Maar ik denk dat met ‘destroing immunities’ de temperatuur niet bedoelt wordt. ‘Protocol Borstvoeding’ is hierover meer expliciet: ‘De eiwitten veranderen van samenstelling door het gebruik van MICRO STRALING.’
Hieruit voortvloeiend kan je het antwoord op je nano-quiz denk ik al raden meneer Frank. JA.
Helemaal correct Jur ;) bedankt voor deze aanvulling.
Volgens mij bedoel je 'Ja', Frank. De vraag die Engelbert stelde was of je vindt dat er naast een hoge temperatuur nog andere 'effecten' (hij bedoelde natuurlijk 'oorzaken', maar dat terzijde) zijn die schade veroorzaken. Jij vindt dat er inderdaad nog andere oorzaken zijn, namelijk het magnetron-gebruik an sich. Dat is dus 'Ja', niet 'Nee'.