Drinkwaterbedrijf Vitens, het grootste waterbedrijf van ons land, wil de Nederlanders bewuster maken van de oorsprong van hun eigen kraanwater. Twee derde van de Nederlanders heeft namelijk geen idee uit welke waterbron hun kraanwater komt. Vitens weet dat wel en vertelt het vanaf vandaag op www.vitens.nl/wateruitlokalebron en tot 22 april in de pop-up-Waterwinkel in de Lange Elisabethstraat in Utrecht.

Wil je water van 100.000 jaar oud uit de kraan? Verhuis dan naar het westen van Friesland
'Jong en zacht' of juist 'oud en complex'
Het bedrijf gaf al zijn bijna 100 lokale bronnen namen die iets zeggen over de leeftijd en samenstelling van het water. Zo blijk ik 'Soestse Pracht' uit de kraan te krijgen, water uit een van de oudste en grootste waterwinningen van Vitens. De drinkwatervoorziening Soestduinen werd al in 1881 aangelegd. Het water is nog aanmerkelijk ouder: "het oudste water viel zo'n 15.000 jaar geleden als regen", vertelt Vitens. De arme zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug filteren het water zodat Vitens het alleen nog maar met zuurstof hoeft te beluchten. Omdat de waterwinning deels in een stedelijk en deels in een bosrijk gebied ligt en er geen beschermende kleilagen zijn, is de winning kwetsbaar.
Vergelijk dat eens met het kraanwater in Eibergen. Dat heet simpelweg 'Eibergen', wordt sinds 1936 gewonnen uit twee waterbronnen, Olden Eibergen en Haarlo en viel "zo'n 100 tot 250 jaar geleden als regen". Het Eibergse water wordt ontijzerd en onthard, maar is van zichzelf al zuurstofrijk. Rondom Eibergen is "de landbouw een belangrijke factor waar rekening mee gehouden moet worden" bij het beschermen van de wingebieden tegen bestrijdingsmiddelen.

Wil je water van 100.000 jaar oud uit de kraan? Verhuis dan naar het westen van Friesland. Het 'Spannenburger Oer' viel 100.000 jaar geleden al als regen. En moet beschermd worden tegen wegenzout en bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

Zo leer je nog eens wat.


In de Waterwinkel is lokaal water te proeven en kun je flessen kopen die je als karaf kunt gebruiken om jouw bijzondere drankje aan tafel te serveren. Op de flessen staat het unieke verhaal van ieder kraanwatermerk ingebrand. Vitens is van plan tijdens de meerjarige campagne ook pop-up-Waterwinkels te openen in Arnhem, Zwolle en Leeuwarden.

'Eigenlijk helemaal niet zo normaal'
"Kraanwater is ook nog eens 1000x goedkoper dan water uit een fles, en minstens 400x minder milieubelastend”, zegt Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens. Alle Vitens kraanwatermerken kosten gewoon €0,001 de liter. “Toch nemen we het maar voor lief dat dit topproduct zo uit de kraan komt. Terwijl dat eigenlijk niet zo normaal is. Je hoeft maar over de grens te kijken om je te realiseren hoe goed we het eigenlijk hebben”. Wereldreizigster Floortje Dessing, die samen met Hannema de pop-upwinkel opende, kon dat uit eigen ervaring beamen.
Dit artikel afdrukken