10
Fotocredits: IIjsselburg bij Zwolle, uitsnede, Martijn van Exel

Flash PerspectiefDrinkwatertekort dreigt in Oost-Nederland

Vitens-topman Jelle Hannema maakt zich zorgen over de drinkwatervoorziening in Oost-Nederland op korte termijn. De provincies in Nederland hebben een zorgplicht hebben voor drinkwater. Maar daar is weinig van terug te vinden in de provinciale coalitieakkoorden van Gelderland, Overijssel en Flevoland die deze zomer zijn gesloten. De provincies lijken te denken dat ze nog alle tijd hebben om plannen te maken.

Niks daarvan, zegt Hannema, tot 2030 is het gewoon spannend of er wel voldoende drinkwater beschikbaar is voor Oost-Nederland. Hannema wijst erop dat de combinatie van droge zomers, de bouw van nieuwe huizen en economische groei de vraag naar drinkwater heeft doen stijgen, maar dat door de lage grondwaterstand de belangrijke winlocatie Hammerflier, bij het Vechtdal en natuurgebied Beerzerveld, onderbenut moet blijven.

Omwonenden vinden dat prima, uit angst voor verzakkingen. Sterker nog, milieuorganisatie MOB vroeg om gedeeltelijke intrekking van de winvergunning om te voorkomen dat het Beerzerveld zou uitdrogen. Tot opluchting van Vitens wees de provincie Overijssel dat verzoek af.

Maar Hannema moet het drinkwater toch érgens vandaan halen. Bijvoorbeeld door versneld water te winnen uit de IJssel. Dat zou binnen 5 jaar 5 miljoen kuub moeten kunnen opleveren. Maar om al die liters water in Twente uit de kraan te laten komen, is wel een transportleiding nodig. En een noodwet, om die transportleiding voor elkaar te krijgen. Vitens en Overijssel gaan lobbyen in Den Haag, voor politieke steun en versnelde procedures.

De Stentor - Vitens-directeur bezorgd over drinkwater in Oost-Nederland: ?We zitten klem, er is geen tijd te verliezen?, 6 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 9 okt '23
  • 20:22

Afhankelijk van Duitsland voor drinkwater Enschede.
Na de grote brand van 'Vredestein' waarbij voor lange tijd een groot drinkwaterwingebied verontreinigd werd, zijn met spoed drinkwaterpijpleidingen naar Duitsland aangelegd. Inmiddels is de levering van drinkwater vanuit Duitsland structureel, want ook prijstechnisch past het prima bij Vitens. Er is circa acht kilometer pijpleiding aangelegd – drie naar Getelo, vijf naar Nordhorn – en terwijl de inkt van de contracten nog nat was, startte WAZ de levering van drinkwater aan de Vitens productielocatie in Manderveen en NVB aan locatie Rodenmors.
Uit: Hulp van de oosterburen in Twente (pdf document).

Afvalputje van de NAM.
Velen maken zich zorgen over de afvalwaterinjecties van de NAM in Twente. Ondanks alle beloftes dat dit veilig is en ónder de drinkwaterlagen op 3.000m diep plaatsvindt, is er al veel mis gegaan, vooral grote lekkages onder de grond maar ook aan de oppervlakte. In Duitsland gebeurt dit ook, maar daar moet het water eerst gereinigd worden, de NAM vindt dat te duur.

Hetzelfde 'afvalputje' Twente kent ook de Teerputten (Wikipedia).
De teerputten zijn voormalige zandafgravingen, die gebruikt werden voor het legaal en illegaal dumpen van chemisch afval, vooral zuurteer. De putten liggen in de (Nederlandse) gemeente Tubbergen, bij het kerkdorp Vasse. Op 1,5 kilometer afstand van de teerputten wordt drinkwater gewonnen, in waterwingebied Vasserheide. In 2005 was duidelijk dat er regelmatig teer uit de teerputten bleef stromen. In 2005 en 2010 is er onderzoek gedaan en in 2013 is het zwaar vervuilde gebied geïsoleerd en afgedekt. Je kunt nog wel in het natuurgebied wandelen, waarbij je op tal van plaatsen meetpijpen tegenkomt om het grondwater te monitoren, want ook de afdekking moet als tijdelijke voorziening worden gezien.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #9
  • 9 okt '23
  • 20:01

#1 Astrid, ze zijn doodsbenauwd dat als er voor 2030 niet voldoende leidingwater beschikbaar komt, dat ook Overijssel, naast windmolens en zonnepanelen, nog verder verpest wordt met een nog veel grotere hoeveelheid aan bamboe WEFwatertorentjes.

Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #8
  • 9 okt '23
  • 18:11

Wat achtergrondinfo over koelwater voor datacentra.
Volgens deze info komt de drinkwatervoorziening niet in gevaar door de watervraag van datacentra. En ze moeten een lozingsvergunning hebben voor het gebruikte water.

En ik ben ook wel benieuwd waar die datacentra in Overijssel staan.

Henric van der Krogt
  • #7
  • 9 okt '23
  • 16:47

Kees, waar komen die chemicaliën dan vandaan? Uit de servers? Waar blijft dat koelwater dan, dat is toch niet weg?
En wat voor datacentra staan er in Overijssel?

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #6
  • 9 okt '23
  • 16:18

Henric koeling . En wordt nog verontreinigd met chemicaliën

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.