image

Een vriend van mij woont in Burkina Faso. En werkt er als landbouw-ingenieur met boerenbasisgroepen. Voeding wordt er haast onbetaalbaar.

Ik citeer uit het artikel dat Wim onlangs postte: "De echte reden van de prijsstijgingen is Burkina's grote afhankelijkheid van ingevoerde producten. De overheid heeft nooit werk gemaakt van een actieve landbouwpolitiek, terwijl het land genoeg melk en rijst kan produceren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Boerenorganisaties slagen er niet in een vuist te maken, terwijl juist zij baat hebben bij prijsstijgingen en correcte invoertaksen om met de goedkope import te concurreren. De vraag naar verse melk is sinds kort spectaculair gestegen, en zelfs het kleine winkeltje naast de deur begint Burkinese rijst te verkopen."

Ontwikkelingssamenwerking staat of valt m.a.w. met goed bestuur. Maar een vraag die ik me anderzijds stel: "Aan welk alternatief zouden onze regeringen werken, om hier broodrellen te voorkomen?" Want ook hier wordt voeding binnen enkele jaren een nog duurder, want schaarser goed.

Voor het volledige verhaal verwijs ik je graag door naar de website van Wim : burkinabe.be
Dit artikel afdrukken