image

Terwijl wij de mond vol hebben van doosartiesten, nepping en andere streken, zijn er vandaag weeral 850.000 mensen die honger lijden. Daaronder vooral heel veel boeren.

In Rwanda is de prijs van bonen in drie maanden verdubbeld, als een gevolg van tegenvallende oogsten. Bonen zijn als "vlees van de armen" de voornaamste bron van proteïnen op het platteland. De komende maanden dreigen er problemen met ondervoeding.

Sinds juni is de prijs van de bonen in heel het land bijna verdubbeld, van 200 tot 400 à 500 Rwandese frank. In de Rwandese keuken leveren bonen een derde van de calorieën en 65 procent van de proteïnen. Voor de armen op het platteland is het vrijwel de enige bron van proteïnen die ze kunnen betalen. Vlees of vis komt maar één keer per jaar op tafel, met Kerstmis of Nieuwjaar. Maar nu is dus ook het "vlees van de armen" te duur geworden. Een boerin verdient elke dag ongeveer 300 frank (40 eurocent), minder dan een kilo bonen.

Landbouwdeskundigen wijten het tekort aan de sterke en onregelmatige regens van de voorbije oogstseizoenen, op het einde van 2006 en halfweg 2007. Het is nu wachten tot de oogst op het eind van het jaar om de voorraden weer op peil te brengen.

BRON : www.11.be
Dit artikel afdrukken