Vorige week publiceerde milieu-goeroe Lester Brown zijn Plan 3.0. De man achter het Worldwatch Institute beschrijft hoe volgens hem de menselijke beschaving gered kan worden van de mondiale ecosysteemcrisis.
Brown vergelijkt vleeseters met de eigenaars van een SUV, terwijl vegetariërs al voor een Toyota Prius hebben gekozen (IPS).
Voor wie denkt dat Brown onzin praat en ons angst aanjaagt met spookbeelden: al enkele jaren geleden waarschuwde Brown voor explosief stijgende graanprijzen door de groeiende vleesconsumptie. Inmiddels zijn deze hoge prijzen een realiteit.
Dit artikel afdrukken
Brown vergelijkt vleeseters met de eigenaars van een SUV, terwijl vegetariërs al voor een Toyota Prius hebben gekozen (IPS).
Voor wie denkt dat Brown onzin praat en ons angst aanjaagt met spookbeelden: al enkele jaren geleden waarschuwde Brown voor explosief stijgende graanprijzen door de groeiende vleesconsumptie. Inmiddels zijn deze hoge prijzen een realiteit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De reactie van de mensen op sagasso.nl. Je vindt op hun site ook nog enkele comments van Dick bij dit stuk:
Beste Steven, in Plan B 2.0 van Lester Brown waarschuwt Brown voor de stijgende graanprijzen doordat de bevolking van emerging economies hun dieet gaan verwestersen. Of met andere woorden de Chinezen gaan meer vlees eten.
Het boek Plan B 2.0 staat sowieso bol van de extrapolaties aangaande China dat zich meer en meer een Westerse levenswijze kan permitteren (wat als alle Chinezen gaan autorijden?). Zoals te lezen is in de link die ik plaatste: http://sargasso.nl/archief/2006/01/16/plan-b-20/
De claim dat de stijgende graanprijzen worden veroorzaakt door een toename van de mondiale vleesconsumptie (grote stijgers: China, India) wordt ondersteund door een Economist-artikel dat ik aanbied via de link onder de woorden “stijgende graanprijzen”: http://sargasso.nl/archief/2007/12/13/het-einde-van-goedkoop-vlees/
Het boek Plan B 2.0 is gratis te downloaden (zie link). Er staan in het hoofdstuk over China tal van data over stijgende vleesconsumptie en graanimport. Het graan wordt gebruikt om de dieren te voeden. Deze boodschap verkondigt Brown al jaren:
Bijvoorbeeld al in 1996:
Chinese consumption of fowl and meat tripled from 1.9 million tons in 1986 to 5.5 million tons in 1994. As Chinese meat consumption rises, China must consume more grain as well
http://www.usembassy-china.org.cn/sandt/fdbrn13.htm
Steven noemt op Foodlog (wat ik overigens een erg goed en leuk blog vind) het begrip “voerconversie”. Die is bij vis en insecten inderdaad efficienter. De cijfers varieren nogal (of ik ben gewoon slecht in het onthouden van cijfers) maar in aflopende volgorde heb je voor 1 kilo vlees nodig bij een: koe (7 kilo graan), varken (4 a 5 kilo), kip (3 kilo), vis (2 kilo), insect (?? kilo). De volgorde klopt sowieso, het aantal kilo’s weet ik niet exact.
Ik heb geen idee of Brown hier nu zo stevig pleit voor het vegetarisme. De uitwerking ervan op de samenleving zal in ieder geval en stuk gematigder zijn. Ook ik ben geen vegetariër, ik minder wel mijn vleesconsumptie.
Ben ik nu hypocriet, of volslagen out of my mind? Want anderszins neem ik analyses van Brown wel degelijk serieus en stond ik onlangs nog met de jaarwisseling buiten bij een vuurkorf met een intelligent en goed geïnformeerd persoon ingevlogen Zuidafrikaanse rode wijn weg te tikken om unaniem tot de conclusie te komen dat deze wereld echt finaal naar de klote gaat.
Reactie geplaatst.
Dick: Ik ben niet de detective, Lester Brown komt hiermee aankloppen. Of misschien wel de auteur van het artikel op sargasso.nl.
Ja, dus zoals het biowereldje voor verwarring zorgt, lijkt iedereen er een puinhoop van te maken. Alles op een hoop te smijten. Datlaatste lijkt me geen verwijt dat kan gemaakt worden aan Brown.
Ik zal een reactie schrijven op sargasso. Eens kijken of hun auteur buiten de lijntjes kleurde.
Steven, als je de graanprijzen als bewijs aanvoert, dan praat Brown DUS onzin. Die zijn hoog, dat klopt. Maar dat komt niet door de groeiende vleesconsumptie, zoals ook jij heel goed weet.
IN WO II aten Nederlanders tulpenbollen omdat er niets te eten was. In de 17e eeuw naar het schijnt ook wel eens: omdat ze heel duur waren en te eten zijn. Toch aten mensen ze tijdens WO II echt niet uit luxe.
Ik vind dit erg stemming makende aanprijzingen voor vegetarisme. Het is gemakkelijker aan te tonen dat mensen dierlijke eiwitten en vetten nodig hebben, dan dat ze vegetariers zijn. De uitdaging is dus manieren te vinden om mensen dmv een efficiente voerconversie wel van die voedingsbronnen te voorzien.
Mogelijkheden daartoe bestaan in vis-, schaaldieren- en insectenkweek. Hoewel de laatste teeltvorm ook graan kan vergen, is de voerconversie bijna 1 (1 kilo vlees voor 1 kilo voer). Besteedt Brown daar ook aandacht aan?