image

Aflatoxine is een zeer giftige stof die geproduceerd wordt door schimmels op producten als mais, pinda's, kafferkoren, pistachenoten, rijst en peulvruchten. Het is dodelijk voor vogels en dodelijk en kankerverwekkend bij mensen. Maar waar Westerse landen er routineus op testen (al wordt het afgeraden om pinda's als vogelvoer te geven), was dat in de meeste Afrikaanse gebieden tot nog toe vaak veel te duur. In Kenia stierven drie jaar geleden nog 125 mensen door Aflatoxine-vergiftiging. Het aantal mensen dat zonder dat ze het zich bewust zijn, continu aan Aflatoxine wordt blootgesteld, loopt in de miljarden.

Maar nu is er een goedkope test op de markt, meldt de Mail & Guardian. Deze nieuwe methode is ontwikkeld door het International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (Icrisat) en kost nog maar $1 i.p.v. $25 vroeger. "Een veiliger product en een betere opbrengst voor Afrikaanse boeren zullen het gevolg zijn van deze uitvinding."

"We hebben arme boeren opnieuw een sterk wapen in handen gegeven tegen een vijand die het bijzonder moeilijk maakte om Afrikaanse landbouwproducten een eerlijke kans op de wereldmarkt te geven." Aldus sprak Dr William Dar, directeur van Icrisat.

bron vd bron: Reuters
Dit artikel afdrukken