image

In een speech afgelopen week in India maakte FAO-Directeur-Generaal Jacques Diouf nog maar eens heel duidelijk dat de algemeen voorspelde temperatuurstijging van de komende eeuw zeer slecht nieuws is voor de ontwikkelingslanden richting de evenaar en roet in het eten kan gooien wat betreft het plan om honger uit te bannen. De snelle ontwikkeling van biotechnologie zou kunnen helpen volgens Diouf, maar de ontwikkeling van droogtebestendige gewassen met hoge opbrengst is vooralsnog science fiction.

"India could lose 125 million tons of its rainfed cereal production -- equivalent to 18 percent of its total production."

Met andere woorden: er bevinden zich straks (honderden) miljoenen mensen op de verkeerde plek op aarde: agrariërs in een landbouwvijandige omgeving, in een tijd waar hongersnood en -sterfte niet meer getolereerd wordt.

Een logische oplossing is een nieuwe volksverhuizing/Grote Trek naar betere landbouwgrond, die door de klimaatverandering nog beter wordt. De huidige onderverdeling in landen en machtsblokken is niet houdbaar wanneer de klimaatverandering doorzet. Maar dat was hij al niet.
Dit artikel afdrukken