Strenge regels nodig
Voedingsmiddelenfabrikanten hebben onderling al afgesproken dat reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen onder de 13 jaar sinds januari 2015 niet meer is toegestaan. De Consumentenbond vindt de huidige zelfregulering en regels in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen "veel te slap". Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: “Op verpakkingen mogen fabrikanten bijvoorbeeld altijd kinderreclame maken en daar maken ze gretig gebruik van, zoals bij Cars Chocobars, Donald’s Chocoflippers en vlokken van Huisdiergeheimen. Daarnaast zitten er nog veel meer hiaten in de zelfregulering zoals te slappe voedingskundige criteria, waardoor fabrikanten gewoon reclame mogen maken voor producten met veel suiker of vet.” De Consumentenbond wil dat kinderreclame van alle ongezonde producten verdwijnt en pleit daarom voor strengere regelgeving.
Wall of Shame
De Consumentenbond maakt sinds 2015 met 11 andere organisaties deel uit van de Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding. Op de Wall of Shame staan tientallen voorbeelden van kindermarketing op verpakkingen. In de Consumentengids van november beschrijft de Bond "7 slinkse marketingtrucs", waarmee fabrikanten - binnen de regels - kinderen 'inpakken'.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jongste bijdrage van Dirk Zavel, die denk ik niet aan Foodloglezers gericht is maar aan mij, begrijp ik niet. Help ons Dirk Zavel.
@ Wouter (#15): denk jij nog echt dat je mensen tot luisteren kunt dwingen, of zetten? God wat ouderwets, echt 20ste eeuws hoor! We leven inmiddels in de 21ste, hou daar nu eens rekening mee, a.u.b.? Linda heeft natuurlijk kinders, of kleinkinders, kan ik niet zeggen, en dat, heb ik nu wel geleerd, verandert de zaken altijd grondig!
Linda Prins, omzet verhogen met snoep waar nog een speeltje bij wordt geleverd wil niet zeggen dat er dan ook meer gesnoept wordt (zie de geduldige uitleg van Jan Peter van Doorn). Grotere verkoop van snoep met speeltje gaat ten koste van snoep zonder speeltje.
Als in het Duitse chocolade-ei dat Kindersurprise heet, geen speeltje meer zit, zal het ei nog nauwelijks verkocht worden. Dan wil en krijgt het kind iets anders.
In de Volkskrant lees ik: "Het toevoegen van speelgoed aan voedsel met een lage voedingswaarde heeft de verkoop met een factor twee doen toenemen; in een aantal staten van de VS is dit daarom verboden".
Ergo: Amerikaanse kids zijn wel gevoelig voor kindermarketing, Nederlandse niet of nauwelijks?
Heb ik gezegd: het verhoogt niet meer de totale consumptie. Die is wel min of meer verzadigd. Dus gaat het om concurrentieverhoudingen.