0
Fotocredits: 'Supermarktfolders', Dee Williams voor FL Media

Flash Dagelijkse KostBasisboodschappen 31% duurder dan 2 jaar geleden

Van alle 120 basisboodschappen waarvan de Consumentenbond ieder half jaar de prijzen peilt, kosten alleen zwarte thee, appels en sperziebonen nu minder dan twee jaar geleden. Ondanks dat het afgelopen half jaar basisproducten als melk, koffie, thee, rijst, aardappelen, kaas en pindakaas gemiddeld 3% goedkoper zijn geworden, is het boodschappenmandje met 120 basisboodschappen nog altijd 31% duurder dan in oktober 2021, vóór de Russische inval in Oekraïne.

De Consumentenbond inventariseerde de laagste prijzen van 120 basisproducten bij 13 supermarktketens. De Bond zocht specifiek naar de voordeligste variant van een product, waardoor A-merken buiten de boot vielen. Wel keek de Bond ook naar hoeveel consumenten in totaal besparen als ze voor een huismerk of budgetmerk kiezen in plaats van voor een A-merk. Consumenten blijken 53% goedkoper uit te zijn als ze de voordeligste variant van een product kopen. In 2021 was dat 50% en in 2018 40%.

Het maakt ook uit bij welke supermarkt consumenten hun boodschappen doen. Dirk blijkt opnieuw de goedkoopste supermarkt te zijn (8% goedkoper dan gemiddeld), Spar de duurste (15% duurder dan gemiddeld). Maar het prijspeil ligt wel dichter bij elkaar dan een half jaar geleden, toen was Dirk 11% goedkoper dan gemiddeld en Spar 20% duurder. De Consumentenbond maakt zich zorgen over het supermarktaanbod. Nu zijn er 12 grote supermarktketens met stenen winkels (en Picnic); 5 jaar geleden waren dat er nog 16. Idealiter zou een consument de keuze moeten hebben tussen 3 supermarkten, maar in de praktijk wordt de keuze steeds beperkter, vooral in dunbevolkte gebieden en kleine steden. De Bond vreest hogere prijzen als gevolg van minder concurrentie.

Consumentenbond - Basisboodschappen dalen voorzichtig in prijs | Consumentenbond, 19 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.