Zonder fosfor stopt het leven. Het stofje is nodig om DNA te reproduceren. Geen wonder dus dat de - eindige - wereldvoorraden fosforgesteente een punt van zorg zijn en de EU fosfor als een kritieke grondstof beschouwt.
Helaas lopen de schattingen over de hoeveelheid fosfor die we wereldwijd nog hebben, nogal uiteen: van genoeg voor 30 jaar tot meer dan 300 jaar.
Nieuw onderzoek, recent gepubliceerd in Nature Food, maakt een einde aan die onzekerheid. Britse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers onderzochten de fosforconcentraties in landbouwgronden over de hele wereld met het oog op een optimale groei van 28 belangrijke voedingsgewassen, van tarwe en maïs tot rijst en appels.
Het onderzoeksteam berekende dat er voldoende fosfor op aarde is om nog 531 jaar vooruit te kunnen en de wereldwijde voedselproductie te optimaliseren. Op één voorwaarde: dat we efficiënt en eerlijk met de fosforreserves omgaan.
Te veel en tekort
Op dit moment wordt er jaarlijks 20.500 kiloton fosfor wereldwijd als meststof toegepast. Die hoeveelheid is ongelijk verdeeld: ongeveer 30 à 40% van de landbouwgrond heeft een te hoge fosfortoepassing. Ieder jaar wordt 10.556 kiloton fosfor verspild door overmatige toepassing, met name voor tarwe en grasland in Europa en maïs en rijst in Azië. Planten kunnen slechts een fractie van de beschikbare fosfor benutten, de rest spoelt uit en verknoeit de waterkwaliteit (eutrofiëring). Daar staat tegenover dat wereldwijd bijna driekwart van de landbouwgrond een fosfortekort heeft; het meest acuut is dat in Aziatische landen zoals India.
Om het tekort aan te pakken en de gewasopbrengsten te verhogen, berekenden de onderzoekers dat er wereldwijd bijna 57 miljard ton fosfor moet worden toegediend. Om de fosforconcentraties optimaal te houden, is er daarna 17.500 kiloton fosfor per jaar nodig. Ten opzichte van de huidige 20.500 kiloton, is er dus met eerlijker en efficiëntere fosforbemesting zo'n 3 miljard ton fosfor per jaar te besparen.
En dat is makkelijker gezegd dan gedaan: "De wetenschap is duidelijk, maar om fosfor efficiënt te gebruiken en de voorraden te vergroten, moeten regeringen samenwerken om beleid te maken dat het gebruik van fosfor alleen stimuleert waar het nodig is," zegt onderzoeksleider Richard McDowell in Phys.org.
Een dikke 500 jaar, dat is nog een eind weg. Het moment waarop alle fosfor op is, ligt zelfs nog verder weg. De berekeningen van de onderzoekers zijn nl. bij verschijnen al achterhaald door de ontdekking van 's werelds grootste fosforgesteentevoorraad in 2023 in Noorwegen. Het is wonderlijk dat ze die niet hebben meegenomen en niet eens vermelden.
Dit artikel afdrukken
Nieuw onderzoek, recent gepubliceerd in Nature Food, maakt een einde aan die onzekerheid. Britse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers onderzochten de fosforconcentraties in landbouwgronden over de hele wereld met het oog op een optimale groei van 28 belangrijke voedingsgewassen, van tarwe en maïs tot rijst en appels.
Het onderzoeksteam berekende dat er voldoende fosfor op aarde is om nog 531 jaar vooruit te kunnen en de wereldwijde voedselproductie te optimaliseren. Op één voorwaarde: dat we efficiënt en eerlijk met de fosforreserves omgaan.
Te veel en tekort
Op dit moment wordt er jaarlijks 20.500 kiloton fosfor wereldwijd als meststof toegepast. Die hoeveelheid is ongelijk verdeeld: ongeveer 30 à 40% van de landbouwgrond heeft een te hoge fosfortoepassing. Ieder jaar wordt 10.556 kiloton fosfor verspild door overmatige toepassing, met name voor tarwe en grasland in Europa en maïs en rijst in Azië. Planten kunnen slechts een fractie van de beschikbare fosfor benutten, de rest spoelt uit en verknoeit de waterkwaliteit (eutrofiëring). Daar staat tegenover dat wereldwijd bijna driekwart van de landbouwgrond een fosfortekort heeft; het meest acuut is dat in Aziatische landen zoals India.
Om het tekort aan te pakken en de gewasopbrengsten te verhogen, berekenden de onderzoekers dat er wereldwijd bijna 57 miljard ton fosfor moet worden toegediend. Om de fosforconcentraties optimaal te houden, is er daarna 17.500 kiloton fosfor per jaar nodig. Ten opzichte van de huidige 20.500 kiloton, is er dus met eerlijker en efficiëntere fosforbemesting zo'n 3 miljard ton fosfor per jaar te besparen.
En dat is makkelijker gezegd dan gedaan: "De wetenschap is duidelijk, maar om fosfor efficiënt te gebruiken en de voorraden te vergroten, moeten regeringen samenwerken om beleid te maken dat het gebruik van fosfor alleen stimuleert waar het nodig is," zegt onderzoeksleider Richard McDowell in Phys.org.
Een dikke 500 jaar, dat is nog een eind weg. Het moment waarop alle fosfor op is, ligt zelfs nog verder weg. De berekeningen van de onderzoekers zijn nl. bij verschijnen al achterhaald door de ontdekking van 's werelds grootste fosforgesteentevoorraad in 2023 in Noorwegen. Het is wonderlijk dat ze die niet hebben meegenomen en niet eens vermelden.
Recent ontdekte Noorse voorraad niet meegenomen
De onderzoekers gingen uit van de situatie zoals die bekend was in 2020. Toen bedroeg de wereldwijde geschatte voorraad fosfaatgesteente 71.000.000 kiloton (71.000 miljard ton, 1 kiloton is gelijk aan 1 miljoen kilo), wat neerkomt op 9.301 miljard ton fosfor na correctie voor de P2O5-concentratie in fosfaatgesteente (30%) en de omzetting van P2O5 naar fosfor. Bij het huidige toepassingstempo (20,5 miljard ton per jaar) zouden de momenteel geschatte 9.301 miljard ton fosforreserves over 454 jaar uitgeput zijn, als ze alleen zouden worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen.
Kan, met de ontdekking van 'de grootste fosfaatafzetting ter wereld' vorig jaar, dit onderzoek dan meteen de prullenbak in? Dat zou de onderzoekers tekort doen. Ze brachten immers voor het eerst in kaart wat de hoeveelheden beschikbare fosfor in landbouwgronden zijn en waar sprake is van tekorten en overschotten, om tot een eerlijkere toepassingsverdeling te komen die minder milieubezwaarlijk is.
De onderzoekers gingen uit van de situatie zoals die bekend was in 2020. Toen bedroeg de wereldwijde geschatte voorraad fosfaatgesteente 71.000.000 kiloton (71.000 miljard ton, 1 kiloton is gelijk aan 1 miljoen kilo), wat neerkomt op 9.301 miljard ton fosfor na correctie voor de P2O5-concentratie in fosfaatgesteente (30%) en de omzetting van P2O5 naar fosfor. Bij het huidige toepassingstempo (20,5 miljard ton per jaar) zouden de momenteel geschatte 9.301 miljard ton fosforreserves over 454 jaar uitgeput zijn, als ze alleen zouden worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen.
Kan, met de ontdekking van 'de grootste fosfaatafzetting ter wereld' vorig jaar, dit onderzoek dan meteen de prullenbak in? Dat zou de onderzoekers tekort doen. Ze brachten immers voor het eerst in kaart wat de hoeveelheden beschikbare fosfor in landbouwgronden zijn en waar sprake is van tekorten en overschotten, om tot een eerlijkere toepassingsverdeling te komen die minder milieubezwaarlijk is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@11 ps wat ook interessant is binnen dat kader is het produceren van pathogene neurotransmitters door (gevestigde) E-Colli in de darmen, die via de brain-gut axis (zenuwen) de hersenen bereiken, en nu als een van de mogelijke oorzaken van Parkinson/ Alzheimer (misfolding van tau, amyloid eiwit e.a. ) aangewezen wordt.
Gevestigde (resistente) E-Colli op de eerste plaats vaak door bio-industrie veroorzaakt (het meeste bij varkensvlees of verpakkingen daarvan (meer zelfs.. en kan ook onbewuste kassières besmetten), maar ook kippen kunnen er wat van.. en zelfs mest overdracht bij groenten - pathogenen blijven vaak lang, tot wel 2 jaar, actief in de bodem).
Op de 2e plek een slechte darmflora. Te weinig bewustzijn van wat alle factoren zijn, die daarbij spelen. Twee weken Rochefort en (echte... liefst rauwmelkse van de bioloog) Kefir bij het ontbijt helpt je van iedere E Colli af (als je voor de rest bewust eet). Zwarte (blauwe) bessensap (e.a.) beschermt je darmwand.... en je hersenen.
@11: ga het opzoeken (even geen tijd). Wat wel binnen deze lijn, mijn communicatie met een ex studie genoot:
[20:14, 11-04-2024] Geer: gezet. Ik voeg alleen toe dat uiterst gevarieerde groenbemesting in alle opzichten beter is. Of dat in Nederland in de melkkoeien business haalbaar is weet ik niet. weilanden elk omploegen lijkt me niet zo...…. . Voor gemengd bedrijf lijkt me dat anders . Voor akkerbouw moet ik wel een link uit Amerika te vinden.
[20:36, 11-04-2024] Geer: Mijn vraag was meer gericht op het hogere politieke en economisch\ cq bedrijfspolitieke nivaeu. Kortgezegd belangen van het grootkapitaal lijken toch nog steeds een belangrijke parameter.( Boeren moeten meer betalen voor de afvoer van gier waarvoor in de plaats Ze dan kunstmest moeten kopen. Dit gaat alleen over de huidige niet biologische bedrijfsvoering. Ik was meer benieuwd naar achterliggende motieven ,bij deze redenering en vond deze meer passen bij een VVD benadering...… llllll Verhip we hebben een minister voor natuur en stikstof Je kunt het bijna voorspellen .Christianne van der Wal i. Ik moest me beter inlezen voor ik dingen schrijf
[20:37, 11-04-2024] Geer: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wie verzint zo n naam voor zo n club.
[20:49, 11-04-2024] Geer: Weet jij op de een of andere manier wie er in die gezondheidsraad zitten. Dat is toch een club die een beetje een van de centra van deze mysteries is
Frank Buurman , wat bedoel je met 'ongefermenteerd rund en varkens eiwit'?
en over welk eiwit heb je het in je toevoeging van 9 april 11:37?
Ik dacht dat ik wel iets wist van leaky gut, maar wat je schrijft in #10 is nieuw voor mij
@9: ik denk echt dat er meer balans kan zijn (die was er ook). Grootschaligheid - monocultuur - verpest. Grootschaligheid aan de ene kant nodig, dat wel... maar de manier waarop? En lokaal blijft onmisbaar. (in vele producten... als je de hemelse weg weet.... en die unieke lokale kazen in vele delen van ons land!!!)
Zag Texelnaren Jumbo kaas kopen (€4 goedkoper per kilo) ipv lokale rauwmelkse Wezenspijck, ook bij de Jumbo daar... hoe kan dat? Die toch echt beter smakend.
(de lekkerste boerenkaas die ik ooit geproefd heb was extra belegen schapenkaas uit Ameland, oude kaas uit Groningen, biologische st Donatius kaasboerderij uit Texel alles... maar die hebben maar 40-50 koeien nabij de duinen.. al is de prijs niet meer dan intensiever geteeld m.b.v. glyfosaat velden Wezenspijck - toch ook echt wel heerlijk)
ps in de US* (en elders) wordt graanoogst doodgespoten met Round Up. En dan gemaaid. Enorm verontreinigd daarmee.. (ook een praktijk, met andere herbiciden, om andere granen - als haver - kort te houden) Graan gevoerd vee/vis is dan meteen een gedachte die bij me opkomt.
* er zijn US wetenschappers nu die nadenken over het merkbare verschil tussen US en EU brood... zelfs met ambachtelijk (niet-biologisch) desembrood... (waarmee ik niet wil ontkennen dat er enorm veel shit zit vaak hier in het supermarkt - en zelfs bakker - brood)
Maar leaky gut komt nier door gluten, tarwe. Dat is een (versterkend) gevolg. Ongefermenteerd rund en varkens eiwit de eerste oorzaak vaak.... naast lectines (en een slechte darmflora).
Een leaky gut betekent altijd ook een leaky BBB. Aantasting van dezelfde beschermende eiwitmembranen rond botten, zenuwbanen, organen...
[11:37, 09-04-2024] Frank: Rood vlees bevat een eiwit, dat één atoom verschilt van het eiwit, dat de verdedigingsbarrières in ons lichaam vormt tegen vreemde stofjes. De darmen zijn ervan gemaakt, de blood brain barrier, het beschermlaagje rondom botten en zenuwbanen e.a.
Dit rood vlees eiwit blijkt dus de plek in te kunnen nemen van ons eiwit in ons beschermingsmembraan. Het immuunsysteem herkent het echter als een lichaamsvreemde stof, die aangevallen moet worden... en dan gaat er schade ontstaan... zoals leaky gut of leaky BBB....
Fermentatie breekt dat lichaamsvreemde eiwit …
[11:44, 09-04-2024] Frank: ps lams en geitenvlees zijn genetisch anders... kip en vis ook
[11:58, 09-04-2024] Frank: pps cashew discussie over... maar amandel zeker vermijden.. tenzij gefermenteerd (die staat op de eerste plek bij auto-immuun reacties)
[12:04, 09-04-2024] Frank: (heb dus zelf een vegan schimmelkaasje gemaakt - irriteerde me over de hoge prijzen in de super en gebrek aan langer gerijpte 'kaas' - met 50% cashew... maar die is gefermenteerd). Prima resultaat... maat vond de echte Franse kaas toch lekkerder, en het is hierbij gebleven.
[12:22, 09-04-2024] Frank: Je eigen gefermenteerde noten(haver, soja) melk maken wat geklieder... maar wel goedkoper en echt gezond (te beginnen met een klein scheutje echte (water of melk) kefir roosjes (op internet te bestellen voor €20 en dan eeuwig in leven te houden), en die 2-3 dagen haar werk laten doen
[12:31, 09-04-2024] Frank: roosjes verwijderen en hergebruiken... keukenmachine of staafmixer erdoor (beter nog tevoren)... en dan uitpersen in een doek (zoals een stuk over/ wieggordijn (ik die laatste) of een theedoek... dat is het kliederdeel)
[12:36, 09-04-2024] Frank: (het uitgeperste restant wordt in de industrie gebruikt voor haver en amandelkoekjes... de soja in burgers... dubbel goed verdienen.... maar dat kan je ook zelf doen!)
[12:42, 09-04-2024] Frank: (ps die burger soja is dus deels ontdaan van voedingsstoffen bij het maken van de melk)
#1 waarom? Voor 1 kg vlees heb je 3 tot 10kg plant nodig. Die dieren poepen en plassen de fosfaat daarin uit en gaat verloren...