Het woord vers heeft voor mij een heel dubbele betekenis. Foodlog vroeg me er wat meer over na te denken. De tomaten die we telen proberen we zo vers mogelijk bij de consument te krijgen. Hoe verser, hoe lekkerder natuurlijk. Maar mango’s die groen geoogst worden, in de container op een schip vervoerd worden, gerijpt in Nederland aankomen en dan uiteindelijk bij de consument op het bord belanden, is dat vers? Of vers ingevroren spinazie? Er zijn vele andere varianten op deze voorbeelden. Vers verbonden met voedsel geeft alleen maar verwarring!

Vers wordt elders gebruikt. Een nieuwe film heet vers. Zelfs in het nieuws wordt 'vers van de pers' gebruikt als aanduiding van nieuw nieuws.

Vele betekenissen
Voor mij is het grootste poëzieboek de Bijbel. Die is onderverdeeld in Bijbelboeken, hoofdstukken en verzen. De berijmde Psalmen die we zongen, bestaan ook uit verschillende verzen. Ook in de dichtkunst wordt het woord vers gebruikt om een indeling aan te geven.

Vers is een woord met zoveel verschillende betekenissen. In allerlei contexten wordt het op heel veel verschillende manieren gebruikt. Vaak op een manier die de gebruiker zelf de meeste waarde geeft.

Natuurlijk hebben consumenten recht om te weten wat ze kopen. Daar hebben wij als producenten een heel grote verantwoordelijkheid. Als producent van groenten en fruit hebben we de taak het voedsel zo goed mogelijk te telen. En we moeten zorgen dat groenten en fruit altijd lekker zijn. Daar hoort natuurlijk ook een korte keten tussen producent en consument bij. Dat zal consumenten verleiden om meer groenten en fruit te eten.

Weg met vers
De consument moet wel weten wat ze moeten kopen. Als producent moeten we daarom merken rond producten bouwen. Dat dwingt de producent er voor te zorgen dat het product altijd aan de verwachtingen van de consument voldoet. En biedt de consument door herkenning te weten wat zij zou moeten kopen.
Laten we daarom stoppen met gebruiken van het woord vers in verband met voedsel. Weg met vers.
Laten we het woord gebruiken waar het hoort. In de poëzie.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.


Dit artikel afdrukken