De vraag naar puntzakken bij fabrikant Rabopak is gestegen, meldt RTL Nieuws. Een frietje serveren in een puntzak is volgens de fabrikant het goedkoopste alternatief. Bakjes van karton en suikerriet zijn duurder. Bovendien kan karton doorlekken en vet opnemen. Veel kartonnen bakjes hebben daarom ook nog een plastic coating aan de binnenkant, die ook onder de toeslag valt.

McDonald's gooit het over een andere boeg. Daar betaal je als het ware borg over je herbruikbare plastic beker, iets dat we al kennen van festivals. Klanten betalen extra voor de beker bij de bestelling en bij inlevering krijgen ze het geld weer terug. Hoewel dat inleveren nu nog weinig gebeurt. De beker wordt tot nu toe meer gezien als collectors item, volgens Trouw.

De overheid spoort consumenten aan om eigen bakjes en pannetjes mee te nemen, maar dat zien de ondernemers niet zo zitten. Ze zijn bang voor de hygiëne. “Je weet helemaal niet of zo’n bakje wel goed is afgewassen of waar die bakjes hebben gestaan. Misschien brengt iemand ze wel mee die ziek is. Bovendien is er tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, geen ruimte voor eigen pannetjes.”, zegt Frans van Rooij, de directeur van de Vereniging Professionele Frituurders tegen RTL Nieuws.

Hoogte van de toeslag
De ondernemers mogen de toeslag zelf houden en ook de hoogte van de toeslag zelf bepalen. Al geeft de overheid wel richtlijnen: 5 cent voor een klein bakje, 25 cent voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking. De overheid stimuleert ook om het geld dat de ondernemers vangen met de toeslag te gebruiken om het herbruikbare alternatief aan te bieden. Hoeveel de toeslag dus precies zal worden, is nog even afwachten.

In de Volkskrant geven de NS en het CBL, de koepelorganisatie van de supermarktketens, aan ‘wegens concurrentiegevoelige informatie’ niets kwijt te willen over eventuele prijs- of productveranderingen.

Op de bon of het schap?
De toeslag komt op de kassabon erbij te staan. Volgens consumentpsycholoog Patrick Wessels is dat niet de juiste plek. Hij twijfelt of de toeslag effect heeft. “Mensen letten echt niet op wat er bij komt op de kassabon. Als er een paar cent bij komt, zal het ons niet snel opvallen, omdat de prijzen al een hele tijd stijgen”, zegt hij tegen Nu.nl. Supermarkten moeten juist bij het schap waar het product ligt de toeslag duidelijk vermelden. Daar kiest de consument.

Ondernemers kunnen hun borst nat maken. In januari 2024 gaat een nog strengere regelgeving gelden. Dan mag je ook gasten die ter plekke komen eten of drinken geen wegwerpplastic meer voorschotelen. Deze maatregel gaat ook gelden voor kantoren, sportkantines en pretparken.
Dit artikel afdrukken