Ook al gruwelt het ruime merendeel van Nederland nog van het eten van insecten, Jumbo neemt ze alvast op in het assortiment van zijn bijna 500 winkels. Dat is een flinke gok, want als het niet aanslaat, komt het bedrijf steeds te zitten met producten die het weg moet gooien of naar de Voedselbanken brengen.

In zijn persbericht schrijft de super van de Veghelse familie Van Eerd dat het assortiment bestaat uit groenteburgers-, nuggets- en schnitzels met buffalowormen van het merk Damhert.

Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die eetbare insectenproducten in het hele land aanbiedt. Het bedrijf zegt klanten een maximale keuze te willen bieden met het grootste assortiment.

'Stapje extra, ook als de klant er niet om vraagt'
Jumbo zegt: "Het aanbod wordt niet alleen uitgebreid als de klant daar om vraagt, maar de supermarktketen vindt het ook belangrijk om net dat stapje extra te zetten en mensen te verrassen en inspireren met bijzondere en vernieuwende producten. De insectenproducten zijn daar een mooi voorbeeld van."

'Iets doen aan de toekomstige voedselschaarste'
Dat stapje extra licht het bedrijf toe: "Insectenproducten hebben een hoog proteïnegehalte, een laag vetpercentage en zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Als volwaardige alternatieve voedselbron bieden insectenproducten de mogelijkheid om iets te doen aan de toekomstige voedselschaarste in de wereld." Daarmee lijkt de familie Van Eerd te zeggen dat ze het publiek al vast wil wennen aan de tijd dat er zelfs te weinig vlees is om het je als flexitariër met enige regelmaat te kunnen permitteren.

Beperking
Hoewel iedereen die dat wil insectenproducten kan vinden bij een Jumbo zonder daarvoor heel ver te hoeven omrijden, is het is nog niet zo dat alle insectenproducten al direct in alle winkels te koop zijn. Jumbo schrijft: "De groenteburger is bij alle Jumbo winkels verkrijgbaar. De nuggets en schnitzels zijn alleen in de grotere Jumbo winkels te koop. Een pakje kost 3,99 euro." Die beperking is begrijpelijk, want het is een flinke gok.

Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Dit artikel afdrukken