In het Westen zien wij insecten niet als een mogelijke bron van dierlijke eiwitten. Ook leren we niet van jongs af aan insecten te eten, zodat we gruwen bij het idee.

Omdat het aanbod van verantwoord te produceren vlees achterblijft bij de stijgende vraag, ontplooien zich steeds meer initiatieven om het eten van insecten ook voor Westerlingen aantrekkelijk te maken. Exclusief maakt gewild, denkt bijvoorbeeld het Franse bedrijf Sexyfood. Zij ontwikkelden een mysterieuze verpakkingslijn voor eetbare insecten, schrijft PSFK. PSFK bestudeert en volgt trends in de markt.

'Unieke ervaringen'
David Nicolas kreeg in 2009 het idee om insecten te vermarkten. Hij vond het een uitdaging om een markt te creëren voor een uitstekend eetbaar product met lage productiekosten, maar een negatief imago.

Nicolas en Laurent Corleven denken dat het moet lukken door het aanbieden van 'unieke ervaringen'. Zo ontstond het Franse Sexyfood. Het bedrijf voert 28 verschillende producten. Elk met een uniek nummer in een mysterieus blikje, voorzien van een patroon dat refereert aan de saus die erin zit. Je bestelt al een blikje 'Scarabées Rhinocéros' in zoetzure saus voor 9 euro, via de webwinkel. Dat moet een 'sexy' en onvergetelijke eetervaring oproepen die je wilt delen met vrienden, familie en volslagen vreemden.

Zonder poespas
Een andere aanpak om mensen aan de insecten te krijgen, werd onlangs in België geïntroduceerd: potjes insectenspread en wormenburgers, nuggets en schnitzels. Gewoon in de supermarkt, zonder nadere poespas of verleiding.
The Huffington Post besteedde aandacht aan nog een andere manier om mensen te verleiden tot het eten van insecten. Zou je insecten eten, overgoten met chocolade? Krekels en meelwormen om te dippen in de chocoladefontein of een fudge die geïnfuseerd is met krekels en marshmallows? Een 'Chocolate-Chirp' koekje van krekels? In het Audubon Butterfly Garden and Insectarium in New Orleans happen duizenden bezoekers in de lekkernijen - met insecten.

Misschien moesten we ons er maar helemaal niet druk over make. Ongemerkt eten Nederlanders namelijk jaarlijks domweg per ongeluk minstens 500 gram aan insecten. Zonder poespas, ongemerkt en zonder angstige blikken. Waarom niet dus?

Fotocredits: PSFK
Dit artikel afdrukken