Het project van het Natural Resources Institute Finland (Luke) wil de zelfvoorzieningsgraad van de eiwitproductie in Finland vergroten. Die ligt nu onder de 20%. Finland wil die naar 60% in 2030 brengen om minder afhankelijk te zijn van importen.

"Zo'n verandering moet in heel Europa plaatsvinden, omdat sojateelt de regenwouden in Brazilië vernietigt en daarmee de klimaatverandering versnelt", zegt onderzoeker Anne Pihlanto van Luke. Het gros van de eiwitten op ons bord komt uit Brazilië. Daar groeit het grootste deel van de soja voor veevoer. ScenoProt wil Europa onafhankelijk maken van Braziliaanse bedrijven.

Verschillende Finse universiteiten werken mee aan het project. Ze testen de praktische opties om met zowel gezonde, als ecologische en economisch haalbare oplossingen te komen waarmee de doelstellingen voor 2030 gerealiseerd kunnen worden.
Gezonder
Luke ziet de nieuwe voedselbronnen, zoals insecten, paddenstoelen en producten van plantaardige grondstoffen, als onderdeel van een gezonder en minder afhankelijk dieet. Ook zullen consumenten minder vlees moeten gaan eten om die onafhankelijkheid te vergroten.

Pihlanto laat weten dat de ontwikkelde voedingsmiddelen worden ontwikkeld tot aantrekkelijke merkproducten.

Samenwerking
Het ScenoProt project trekt 6 jaar uit om met oplossingen voor een meer lokale eiwitproductie te komen Het onderzoek zal zich richten op plantenproductie, diervoeding, procestechnologie, de gezondheidsaspecten van het voedsel en de belastbaarheid van de natuur.

Verschillende Finse universiteiten werken mee aan het project. Ze testen de praktische opties om met zowel gezonde, als ecologische en economisch haalbare oplossingen te komen waarmee de doelstellingen voor 2030 gerealiseerd kunnen worden. Ook het Nederlandse TNO en een marktonderzoeksbureau dat de mening van consumenten onder de loep neemt, doen mee aan het project.

De Academy of Finland financiert het project met een budget van €8 miljoen.

Fotocredits: 'Armillaire commune', Charles de Mille-Isles
Dit artikel afdrukken